Over ke saya??

Bila usia kandungan bertambah,perut membesar dan terasa berat,biasa ibu mengandung akan kedepankan perut utk berjalan,betul tak? Perut tu ketara kan... Perut sye takdelah besar walaupun dh 7bulan tp berat,sakit pinggang,pasti terasa..jadi,pinggang belakang sye tu pun dh start melengkung,perut ke depan.. jalan mcm pinguin kan.. Tapi,sye tak tau la kalau cara saya tu buatkan org sekeliling menyampah.. Mse kt klinik,sye tgh jalan,dri kaunter pendaftaran ke bilik doktor kan,masa keluar tu,ada makcik tegur, "Brp bulan dah?" Sye pun jwb, "7bulan.." lepastu dia kata,"ouh..perut kecik pun jalan kengkang ke dik?" Saya terkedu..sye cuma senyum sikit pastu terus jalan... Terhiris hati sye... Over sgt ke sye.. bkn sye sengaja...dia auto jd penguin sbb keselesaan kan... Lepastu,ad perjumpaan keluarga,ramai bertanya kan berapa bulan..sye jwb la mcm biasa.. Ada sorang tu,dia buat muka lpstu ckp,"perut tak nampak pun,kenapa pegang perut masa nak duduk td?" Sye jwb dengan gelak2 sbb mse tu adalah yg bergurau2 kn.. "dh rasa berat..haha" Lepastu dia ckp,"kecik pun berat ke?" Lps tu sye senyum je... Over ke sye? Sakit badan sye yg rse..sye cuma mencari secebis keselesaan semasa berjalan,duduk dan buat aktivit lain mcm biasa... 😔

86 Các câu trả lời

Kalau sy jwb trus dgn mcik bawang tu,haah jalan kang2 sbb sy yg tanggung berat bawa perut skg,klu anak mcik xtau lah jln style mcm mna..sy klu dah pnas auto mjwab.klu akak bwang tgur sy pegang perut masa mau duduk sy jwab,mmg lah pegang perut,perut sy kan xkn pegang perut suami akak pulaaa haaa thakkk giteww??biar panas tbkar bsama…hehehe gurau je sis..jgn pdli lah org2 negative tu.

2y trước

Kan,pelik lah dengan orang yg sifat macam tu,smua d tgurnya..mcm mengandung ni ada undang2 pergerakan dan bentuk tubuh yg wajib di patuhi pula..

saya rasa beratnya bawak anak masa pregnant kali kedua. which is..sekarang. masa first pregnant. siap boleh berlari. so, kali kedua ni.. even da 5 bulan.. xobvious lagi perutnya. terasa sakit pinggang dengan sakit belakangnya. suami asyik kata, aik masa dulu tu xde tgk kamu mcm sekarang. sekarang dh 7 bulan. size perut kemain obvious xmacam masa first. baru dia nampak yg kita ni membawa anak dia..penat dia Allah je tahu 😂

celah mana yg overnya awak, lagipun bukan ssaja buat. auto kan tuh, da rasa tak selesa. diorg tuh sebenarnya yg over, sibuk je. biar la kita nak jalan mcm mana ,perut besar ke kecik. badan kita kot. meluat betul jenis suka mengata ni, life diorg tuh sedih sgt kot. sbb tuh suka cari gaduh dgn org. awak ,jgn layan ye, abaikan. jgn sbb mulut2x puaka awak down.

2y trước

maybe la kan, sbb saya pun selalu kena bab ni, sampai jadi down n stress. padahal tak salah pun. tapi mulut org tuh yg salah. tak reti jaga perasaan . tuh geram bila org lain kena juga.

saya masuk 8 bulan baru nampak perut. tu pun xbesar mana. sbb sy pun kecik orgnya. tapi mengah n rsa berat tu dh srupa perut besoo sgt. ramai je dok ckp keciknya perut. mesti dlm otak deorang rsa ringan je kan bwk perut kecik ni. pdahal kita je tahu rsanya mcm mana. klw baring, nk bangun pun seksa sebab berat. sakit hbis piggang². klw ddk pgg perut. jalan pun mcm pingu. tapi org nmpk perut kecik rsa ringan agaknya 🥲

saya rasa berat perut since 3 bulan preg lagi. perut takde, lemak je ada 🤣 duduk ke, baring ke, berdiri ke, terasa mcm besar sgt perut ni. kalau kat KK saya selalu usap perut. benda mcm ni kita je yg rasa sis. dorang tak faham sebab lain badan lain perasaannya. abaikan je segala kaum toksik tu. jeles agaknya tgk sis.

2y trước

hahaha sama kita sis 😂😂

Sabar ye mulut puaka mmg gitu, sy bnyk berjumpa dgn org “kecik perut ye, sy masa mengandung perut besar” sy jawap “ iyee.. kak mengandung dr bulan pertama hingga nk beranak besar ye besar nk mmpuih” dia terkeduuu. Sy bru 7 bulan normal perut nmpk x nmpk kdg pkaian kita yg besar sbb nk cover perut. Ikut awak nk jln mcm mne pun kita yg tnggung semua tu . Perut lain2 😌

Jgn dihirau… biase la manusia yang x senang dengan kelakuan manusia lain. Dah x de bende nak dikomen… perut kite, jalan kite… x senang jangan tengok… perut kecik? Beso2 nak kemane?😅jwab jek… alhmdulilah bby syg mama dye, bby jage aurat mama dye, sebb 2 dye elok jek cam2… kite y bawak perut kite… kite jek y taw berat ke ringan ke… x suke jgn pandang abis cter…

Sy rendah orangnya. Just imagine with similar kg of baby’s weight inside the belly, with tall people carrying the same. Of course akan lain posture badan membawa budak. Ni dah nak masuk 6 bulan, penguin is the most comfortable way for me to walk n work. Sape kutuk either dia low education or low common sense, lol 🤭

2y trước

sama la kita sis, jalan makin perlahan, suami senyum je tengok.. apa org2 nak ckp sy x peduli.. suami ckp comel je sy jln mcm penguin, kalau bukan sebab mengandung sy berjalan memang laju, lincah sangat tp sejak mengandung ni dah berubah dah, nak duduk ke nak berdiri ke nak berjalan semua auto perlahan, cara jalan kita tu sama saja sebenarnya tp di sebabkan kita ada bawa baby dlm perut tu yg nampk mcm penguin tu, llki besar perut pun mcm penguin kalau berjalan.. abaikan saja la mulut2 yg nak top up dosa free2 tu.

rasa nk terguling2 gelak je skrg ni bila tgok respond org2 keliling awk tu.. tp apaka daya sy x larat nk ketawa 😂..nti sakit perut😂.. org yg celupar ni kita kena jdi lagi celupar dik.. cuba ckp kat makcik tu yg makcik x mengandung pun jln mcm org 🤰 ni kan sy makcik 😒.. yg kedua tu tegur je ada aku susahkn laki ko ke 😨 lps tu tukar je tmpt ddk 😊

mulut orang kita tak bole tutup. saya 5bulan lebih pun jalan kdg kengkang jgk sbb kdg tgh jalan perut plak mngeras. seksa kita je tau. so abaikan la mulut² org tu. kdg pegang perut sbb mngeras/baby aktif sgt. kita je tau ape yang jd pd badan kita. perut kecik ke besar ckp kt dorg yg rasa/bawak kita! geram ngn spesis yg nak cop kita mngada2 ni tau. 🤣