Koyak bersalin

Biasa kan, koyak bersalin ni disebabkan kena gunting ke? Atau ade yg bersalin teran baby tu koyak sndiri 😣..

7 Các câu trả lời

msa sya bersalin ank no 2 sya kna gunting.. bila sya tnya doctor..doc ckp klau first time bersalin normal kena gunting..sya pun redho je laa 😣lgpn time tu kpla bby pun x muat kt laluan saya sbb besar... tpi ada akk sblh ktil sya ni dia teran koyak sndiri smpai punggung ktnya..ya Allah time sya dngr tu ngilu hbis.. sya ni trauma bab kna gunting..tu blm kna jahit lgi..blh terasa..

anak pertama zaman skarang nk mudah & cepat doc akan gunting. melainkan anak besar ke apa patutlaa kena gunting kan. tp skarang majoriti semua digunting. zaman mak nenek kita dulu beranak kat rmh je tapi takde koyak apa apa. skarang nk branak takut 😭

4mo trước

kn mak sy normal 6org , xde koyak pn dia cite elok je bidan kuarkn

Sbb teran terlalu awal, angkat punggung masa teran, tak ikut arahan doktor. Tapi org yg pandai sambut pn main peranan jgk, dia pandai tahan kt jalan tu menyebabkan tak koyak.

selalu utk first bersalin selalu kena gunting,, cuma kalau dah ada pengalaman xnak koyak atau kena gunting tunggu betul2 10cm baru push and ikut arahan doc

Anak first kena gunting sbb baby lebih 3kg. Tp tak rasa pon kena gunting. Luka tu lg cantik la dari koyak sndri & nurse jahit pon tak lama 😅

hspital kerajaan susah mau escape. mmg doc akan gunting lbih² ank pertama. tgok keadaan juga kalau ibu x pndai teran atau lemah.

Better kena gunting dari koyak sendiri. Koyak sendiri lagi besar & jauh 😭