overfeeding sebab mengempeng

bayi saya baru masuk 2 bulan dan akhir² selalu sangat nk ngempeng.. nak tidur kene ngempeng dulu.. masalahnya sampai muntah banyak sangat.. saya plak sangat risau jika susu tidak mencukupi.. selalu kejut bayi setiap sejam ke dua jam waktu siang.. waktu malam ikut kehendak bayi..setiap sesi saya pastikan lebih 10 minit.. sehinggalah bayi dah tak nak lansung.. kalau dia lepas² hisap, lepas hisap pun saya bagi cukupkan 10 minit jgak. anak saya memang susah hendak disendawakan. so saya selalu fikir susu tidak cukup. 😭 1. patut ke hentikan penyusuan setiap kali bayi tertidur walaupun dia belum berhenti menghisap? walaupun tak cukup 10 minit? 2. adakah sebab saya df ikut kehendak saya bukan bayi? #firstbaby #1stimemom #mommybuntu

1 Trả lời

sy dlu ank sulung mcm ni la sis...smpi bby kembung sbb tlalu byk myusu😅😅 nurse bising..tp sy mnela tau xde pgalaman kan..sbb org kata kalo bby newborn ni kene bg sejam dn selang dua jam...jd kita rsau lapar...pham sis..cuba sis sendawakan dgn posisi ddk kalo x..ms susukan time dia baring..bg dia mgiring tepuk slow2..bby mmg agak lama nk sendawa tp xpe..kene byk sbr...jgn down..☺