Perancang Apa korang nak ambik

Bakal first mom yang due bulan 1 ni dah rancang ke nak ambik perancang apa. Mcm Kina lepas 1 tahun setengah kawin baru hamil walaupun period setiap bulan ontime. tapi orang cakap lepas dapat anak sorang subur Kita tak sama mcm dulu dah. kekadang jadi terlebih subur kan?

4 Các câu trả lời

sy berkahwin 1tahun lebih pregnant tapi keguguran 8w.. lepas 2tahun sy pregnant dan keguguran 7w kali ke-2.. lepas 6bulan dari keguguran sy pregnant semula dan alhamdulillah kandungan sy bertahan 7bulan skrg.. kalau soal period sy memang jenis xteratur dari sebelum berkahwin dan sampai sy melalui pregnant ni.. rasa doc bagi x kalau sy plan nak merancang cuma dgn contraseptive kondom ? sy tiada masalah kalau nak makan ubat. sbab sy menanti zuriat mengambil masa bertahun ttc skrg bukan sy xpercaya soal rezeki ada anak ni yg bila Allah tentukan. umur sy 30 dah mungkin jika nak tambah anak tapi sy fikir risiko jika pregnant lagi makin berusia nanti..

saya TTC 5 tahun. pregnant dan gugur 8w. lepas 4 bln pregnant dan selamat bersalin. cucuk depo, x period sampai anak 1y5m. tukar perancang pil, period on time tapi period cycle 34hari. anak 1y9m saya stop pil. anak 2y, saya pregnant semula. subur ke tidak tu bergantung pada badan dan rezeki kita kot. ada org lepas beranak, beranak dan beranak. ade org lepas beranak sorang kena tunggu bertahun untuk pregnant lagi. soal naak ni x boleh jangka lah wak

Mcm sye,slepas lahirkan anak first, doc dah siap2 terangkan choice utk contraception.. setiap kaedah perancang tu ada side effect die, ade yg ganggu haid and sbgnya.. sy amik iucd.. sng sbb sy malas nak makan ubat, lagipun iucd tahan sampai 2 tahun so taklah risau sgt.. apapon bncg dgn doc awk ye

bergantung juga. saya 4 bulan lps kawen gugur 5w, 2 thun lebih lps tu bru prgnt n bersalin, setahun lbh tu gugur lg sekali 6w, pastu now da 3 tahun still xde lagi yg lekat. jd bab subur ni ats individu juga