X-ray time hamil

Bahaya tak xray time hamil ne...doktor sruh xray sebab batuk tdk pndai sembuh..risau baby firts...,😭 Boleh tak klau kita tdk mau??#ingintahu

8 Các câu trả lời

Boleh je tolak. Doc sy pun ada plan nak buat xray dgn MRI sbb sy ada follow up dgn pakar ortho. Doc ckp dah 3rd trimester boleh kalau nak buat semua tu tapi sy tolak. X nak amik risiko. Sy ckp nak buat lepas bersalin je. Jgn risau. Pesakit ada hak utk tolak apa2 rawatan atau ujian yg nak dibuat jika dikhuatiri membahayakan diri. Doc pun x boleh nak paksa. Dia cuma boleh rekemen dan bagi nasihat je. Sy staf hospital.

1y trước

ok sis tq...😊

sy pernah terkena jangkitan bronkitis selama sebulan seusai balik dr umarah pd dec lepas..Dr lung specialist dari Avisena Specialist Hospital yg merawat sy mase tu ada inform yg org mengandung pun boleh xray.. cuma akn dilapisi dengan baju besi dibahagian perut..tp disebabkan sy sembuh selepas sebulan tu..makanya sy tak perlu proceed utk xray lung..waktu tu kandungan sy 6 bulan

1y trước

iya ada juga tu doktor ckp ok... boleh xray yg penting kandungan suda lengkap semua..tapi tetap risau juga sebab firts baby..

Hi. Saya baru smlm checkup dr suruh xray sebab batuk lama & berat turun 1kg. Tapi saya cakap saya tak nak xray suami tak izinkan. Jadi Dr tak boleh proceed tanpa izin suami. So dia minta saya hantar sample kahak je utk 3hari.

1y trước

boleh juga tolak kan...sebab sya pun risau dngan husband...

saya pernah kn xray ms pregnant 28 mggu.. doc scan dl tgk fizikal baby semua da ok. ms xray dada ada cover wna hitam ttp prt kita. Alhamdulillah semua ok.

1y trước

syukur lah... tapi tetap risau juga..

bagitau la doc skrg tgh pregnant. kalau dia kata ok je, buat jela xray tu. utk kesihatan awak jugak. takkan la doc nak paksa xray kalau harmful pada baby.

1y trước

kalau doc pakar, sepatutnya ok la. dorang lebih tahu. nama pun pakar. tp kalau awak tetap taknak buat, jangan la buat. tahan la dulu batuk tu. ikhtiar cara lain

Third trim ok risiko very low 0.005% only. Lagipun semasa xray mereka akan cover perut guna cover shield. Shud b ok. Dont worry

1y trước

ok sis..tq

kalau pregnant xboleh xray Dr kata.. ultrasound je boleh sbb x bahaya..ni Dr la kata

1y trước

tpi doktor pakar tu ckp ok je...tapi tetap tak nak buat...

xperlu kot. takut lah. sy pernah batuk lama. 3x pegi klinik amik ubat.

1y trước

jadi boleh tolak ke tu...sya tdk mau xray...sya risau baby sya...bahaya pulak tu...😭