Pumping Susu

Baby sy taknak menyusu badan. Sejak dari dia lahir memang sy selalu pump dan tak pernah bagi susu fm. Tapi sy agak rimas bila selalu kena pump lelagi bila susu leleh or kena baju. Adakah ibu lain juga hadapi msalah mcm sy? Sbb sy tgk ibu² lain smuanya enjoy je, sy sorang je yg kurang enjoy 😅#firstbaby #firstmom

5 Các câu trả lời

Saya pun macam tu anak saya baru nak masuk 2 bulan. Memula pandai isap masa dok wad kuning, balik rumah tu bagi botol, tapi susu yg saya pam lah tapi jenuh kan nak bangun pagi2 nak pam je. Mmg rasa fedup pun ada sebab tgh pantang mmg penat. Dah sebulan haritu saja sy bagi direct Alhamdulillah mau pulak. Kalau tidak mmg dia ngis2 kalau bgi susu badan sebab puting pendek dia tak puas kot. Tiba2 pandai pulak haha siang sy memang pam. Sebab dia kuat tido siang, malam saya bgi direct sebab malas nak bgun pam susu 🤣

sis beli breast pad..pakai kat bra nursing so kalau leaking dia akan lekat kat pad tu je..smelah mcm kita dtg period gak pakai pad..baby nk tk nk kita kena paksa dia kenal puting kita..memula try buat mcm awk selalu buat tu bgi susu bdn dlm botol..tunggu dia dh kenyang sikit awak try bgi puting pulak..makin lama awk tk bgi puting makin tu la bby tk akan kenal..sye memula pun mcmtu mmg sgt stress..alhamdulillah lama" dah ok..skrng selalu breestfeeding ..kalau bby rsa lapar sye topup susu formula sikit..

Kena ajar jugak dia kenal puting kita sis. Try je bagi tiap kali dia nak susu bagi direct dulu nanti lama2 insyaallah dia reti. Saya pun dulu mcmtu sampai nangis2 sbb baby tak pandai isap 🤣 Alhamdulillah sekarang dah okay asyik nak ngempeng ajee

sye mse mula2 bersalin tu rasa mmg x enjoy. susah nk pkai bju apa semua. lps 2 mgu bru fikir, awat lh x pki milk collector. pdhl dh belii. so now dh 5 buln, susu dh x meleleh mcm mula2 dh. tpi tiap kali keluar sye mmg pki milk collector.

Penat kan. Taking a toll on my mental health. Lagi lagi bila dia minum sekejap pastu trtido. Kita letak, dia bangun nk susu lagi. Bila nk habis minum 😅