Baby mengempeng. Boleh bagi tips or motivasi? Kadang rasa penat tapi serba salah 😞

Baby saya nak masuk 3 bulan kuat sangat mengempeng. Nak buat kerja pun susah. Malam asyik terjaga cari puting je. Sakit2 badan ni. Nanti makin besar kurang sikit tak mengempeng? Ke lagi teruk mengempeng nye? Sbb skrg ni mmg mcm takleh lari dari dia kalau tidur tu. Baik siang, baik malam. Mesti nak melekat je. Saya cabut puting kalau dia dah tidur tapi mesti cari balik 🥲. Puting kosong mcm mcm dh bagi semua tak mau huaaa.. Sbb selalu dia terjaga moro reflex lepastu cari saya nak puting t*k untuk sooth diri dia. Tolong laa cakap nanti dia makin kurang ngempeng so saya boleh buat kerja sikit2 hmm

3 Các câu trả lời

jgn ajar mengempeng sis sbb nt jd mcm anak sulong sy. umur 2 tahun pun asyik nk mengempeng je kesian adik dia yg newborn nk menyusu pun x boleh. x bg dia meraung menangis. ni dh kurang sbb setiap kali dia mintak sy letak sirap bg nampak berdarah. anak no 2 sy skrg kalau lps menyusu sy terus tarik, x nk dia terbiasa mcm kakak dia. kalau dia nk jugak sy bg je pacifier.

1mo trước

Mcm mana taknak ajar eh huaa. Besar ni pun dah pandai mengamuk kalau tak bagi apa dia nak. Puting kosong dh mcm mcm brand bagi, murah mahal semua bagi, takde lagi yg lekat 😂 dulu okay je isap puting kosong masa nb. Skrg dah taknak langsung. Haah saya tarik kalau dia dah tidur tu, tapi bila terjaga terkejut yg boleh pujuk dia puting t*k je 😂😭 memikir kalau berjalan ke gi rumah orang mcm susah je nk handle 🥹

nak cepat hilangkan moro reflex dia, jangan bedung selalu. bagi dia main atas lantai. kalau nak bedung waktu tidur je.

1mo trước

Faham, terima kasih mummy

bedung x?

1mo trước

sama. ank duk scn on ubat 4 hari. turun wad hbiskn ubt 3 hari. nk kurangkn moro bedung wktu tidur saja. other than that, no need. mcm ada ibu advise..playtime letak kt tmpt flat, jgn ada obstruction.