Baby ta nak makan

Baby 10 bulan , selalu ta nak makan , hanya makan 1 or 2 suap sahaja . Selebihnya anak suka bermain dengan makanan . Adakah normal ?

11 Các câu trả lời

sama la gn anak sy..skrg da 1tahun 3bulan..klu nasi mmg payah sgt nk makan..smpai kne jupe pakar pemakanan dah..berat pun tk naik byk..100-200gm je..mcm2 resepi sy buat..mcm2 cara sy bg ank mkan tpi susah sgt nk mkn..tk tao la hri ahad ni kne pi jupe doktor naik ke tak pun tk tao..sbb nenek dia kata zaman2 sy kck dlu pun susah nk mkn..mmg kck je sma gn anak sndri..naik skolah bru ar makan badan bulat..hehehe...tpi nenek dia ckp dlu2 tkde pun jupe pakar2 mcm skrg..leceh da skrg..adooii ya...pening kepala emaknya ni...skrg sy bg je apa2 makanan yg anak mmg ske makan n tk memudaratkan anak la..hope sgt2 berat anak naik ke ok cantik...plus anak trlalu aktif smpai ke tidur pun aktif jgk(tidur lasak)...heheehe

Kdg2 beras main peranan. Sy awal bg beras sumo. Lps tu tukar ke beras kita biasa mkn. Dia mmg xnk mkn. Pyah tul nk dpt 2-3 suap. Last2 tukar blik beras dia. Bru la dia mkn. N some more teksture beras tu. ank sy suka lebih air. Nasi lembik bukan sbiji2 sdgkn dia dh blh dh mkn nasi sbji. So tgk gaya kita mkn n kte pnya kturunan mkn. Sy suka nasi sbjik. Atok nenek suka ns lembik. Dh cucu ikt 🤭

Anak saya 1 thn 9 bln, picky eater jugak. Sayur, ikan ayam daging dia tolak. Nak kentang, nasi kosong shj. Kena buat sup sayur + ayam @ daging @ telur utk bantu beri khasiat. Buah pon tembikai n oren shj dia mkn. Lain dia rejected. Mudah-mudahan semakin meningkat usia makin ok selera dia.

anak saya skrg genap 2tahun.nasi kosong je die mkn byk.kalau campur kuah,die mkn ckit.tp skrg dh pndai mencuba makanan lain mcm roti,cucur,buah..air asalkan manis dia accept.saya percaya lain anak,lain ragamnye.cepat atau lambat,die akn belajar

3mo trước

anak sy suka hirup kuah sup je.. makan apa pn xnak.. kalau mkn nasi pun 2-3 suap hujung² sudu je.. kalau makan roti 3-4 cubit pastu dh xnak mkn.. skrg umur dh 1 thn 11 bulan.. ada makan la juga nugget ayam sebiji atau 2, tapi kena buang salutan luar tu baru dia mkn. kalau air dia tak suka minum air manis.. selalu minta air masak je. kalau beri air manis dia akan tolak n requested nk air masak juga. berat skrg baru je 10kg..kdg² 10.3kg selalu turun naik je timbang.

Anak saya pun mcm ni..8 bulan..xnak makan..mcm² dah cuba bagi dari makanan bertekstur halus sampai la kasar semua dia tolak..apa² makanan semua dia xnak makan.. risau..xtau sampai bila dia xnak makan

anak saya pun sama 10 bulan...langsung xnk mkn nasi,bubur,roti semua xnk...mkn pun 1/2 suap pastu dia sembur kluar balik...tapi minum susu badan kuat...xpe ke

normal, anak saya pun mcm tuh. klau ni awak bole bagi dia makan kerap n sejam sblm makan , jgn bagi mknn ringan ke atau susu .

samalah anak saya pun begitu, susah bagi makan asyik menggeleng saja bila disuap makanan dalam mulutnya. hmm

sme...ank sy..ssh nk mkn..sy tukr pki bers wgi..bru ok dia mkn lju je

sama anak sy pun mcmtu. tp kerap tukar2 mknn. bawa mkn smbil ajak main.