Saya dalam dilema, tidak tahu mahu berbuat apa lagi.

Assalamualaikum.. Sy mengandung anak luar nikah, kandungan sdh 11minggu. 6hb sy dgn bf pergi jumpa doktor untk check up sbb pendarahan. Doktor scan, baby ok tiada masalah, nampak dan dengar degupan jantung baby. Doktor suruh pergi buka buku pink untk baby. Masalahnya skrng ni lelaki tu suruh gugurkan kandungan ni, dan lelaki tu suami org. Dia langsung tidk brbincang dgn sy dl, bt keputusan sndiri. Sy dh beli ubat nak gugurkan. Tp sy tidk berani, atas nasihat kwn dia suruh terus terang dgn kluarga. Sy sdh brterus terang dgn keluarga, sdh jumpa dengan lelaki tu dan suruh dtg rumah dgn isteri dia untuk brbincang. Keluarga sy mahu percepatkan nikah dan ada minta duit dr lelaki untk nikah dan kenduri 30hb. Tp lelaki tu langsung tidk bg khabar, tidk bg kerjasama. Dia mcm tidk mahu brtanggungjawab. Apa harus sy buat? Sy buntu, tiada kwn meluah minta pendapat. Sy harap ada yg sudi bagi nasihat dan pendapat.

24 Các câu trả lời

Kalau saya jadi awak saya buat report polis.. Pedulilah dekat dia nak jdi apapun.. Sekarang Lebih baik kamu fokus pada diri kamu dgn anak kamu yg bakal lahir tu.. Lebih baik sakit sekarang jgn sakit nanti.. Buat apa kawin dgn lelaki tu.. Awak sendiri nampak yg dia sekrang taknak bertanggungjawab kan.. Lebih baik awak fokus pada diri awak dan anak awak..

cuba bygkn...da. gugur kn..andai kata ad jodoh dpt lelaki yg terima seadanya..dan bkahwin..tp tbe2 xd peluang untuk mngandung lgi smpai bile2 di sebabkn pernah gugurkn baby yg xberdosa tu...ap perasaan awk...teroskn kndugan tu..jage la ank sbaik mungkin..ank xslh tp ksilapan ibunya ank jd mngsa🥺jgn diulangi ksilapan lalu

4y trước

betul tu..anak ni anugerah..x semua dpt merasa..blik kje pnat2 pastu nmpk anak senyum trus hilang penat kn..ibu bapa yg buat silap besar xkn nk tmbah lgi dosa tu kn..fikir betul2 kn..

aku nk bertanggungjawab Kat awek aku skrg mengandung ..dlm masa yg sama mak dia mcm x suka aku ...dia ada abg .... so skrg mcm mana aku nk buat .. dah ngndung 20 bulan pulak tu ...aku takut bila aku bagi tahu mak dia ..mak dia tolak aku mcm seblum ni ...apa aku nk buat skrg ..buntu ...

kalau mkn gugur dedua selamat setle masalah. kalau x gugur tp jd komplikasi hmmm awak nak rasa apa nanti? dah bodoh sekali jgn bodoh 2x ya syg oi. lahirlan je bayi tu jd ibu tunggal besarkan baby. kerja jgn nk harapkan lelaki,lelaki yg awak harapkan x guna betol.

Ni jenis jantan nk sronok je.. Da kawin tp gatal cari pmpuan lain pastu da ngndung, tau lak suruh gugur.. Sis jgn gugur kan.. Jaga baby, klo gugur mmg jantan tu sronok la..

nikah untuk halalkn je dik ..xpe x buat kenduri pun..buat yg wajib..tkut laki tu x mampu n lari pulak..dh jadi nk buat mcm mne..bgi nikah dlu next time bru buat mjlis ..

That why,yg bujang2 ni ,yg dara2 ni.. please jgn senang2 bagi kesucian tu dgn llki yg tdk sah.. jagalah maruah diri.. Utk sis, jaga ja bby tu..

4y trước

Btl tu.. bagi sy klu llki tu msih xda kbr berita tuk brtnggungjwb..lapor polis

Lapor polis ja psal tu lelaki sis, memang sis salah sbb keluar dengan suami org, tapi klau suda jadi bgini mestilah dia kena bertanggung jawab. Stay strong sis

kalau sis xnak bby tu.sis jgan gugur dan buang.sy sedang mencari anak anagkat.klau rasa nak bg sy sis.sy akan jga ank sis mcm anak ay.pm 0193358676

Semangat kak.. jgn lupa taubat.. insyaAllah Allah akan bagi jalan.. istighfar bnyk2 sbb dtgkn rezeki..