Minggu berapa sesuai nak beli keperluan baju baby dan saiz apa yang sesuai untuk newborn... Due bln5

Assalamualaikum...nak tanya IBU2 semua...tanda2 bersalin apa ya???Sya 34 weeks dah...firstmom❤️

6 Các câu trả lời

Sy masuk 7 bulan dah siap dah setel beg letak dlm kereta siap2 in case ada emergency. Baby ni kita x boleh jangka bila2 pun dia boleh keluar. Jd baik prepare awal2. Beli barang yg perlu dulu pun x pe mcm baju, pampers, mitten booties, kain bedung/selimut baby. Baju tu x payah beli yg NB banyak sbb baby ni cepat membesar. Beli yg 0-3m atau 3-6m. Barang2 lain kemudian pun boleh cari yg penting sediakan dulu beg utk bawak ke hospital. Tanda2 bersalin ni mcm2 contoh, perut mengeras contraction (sakit mcm senggugut), baby kurang gerak tiba2, keluar cecair sekali darah, pecah ketuban, cirit birit.. sy masa anak first pecah ketuban 37w. Emergency czer sbb fetal distress (baby lemas). No 2 ni harap2 normal la

dh boleh bli dh tu. klau bli kemudian nnti tkut xlarat nak jalan lelama. skrg sy 33w hampir 90% brg dh siap bli. bli awl pun sbb sy preg twin, nak jalan jalan cari brg baby skrg pun kena kumpul tenaga untuk jalan jalan. nurse & doc pun sarankan rehat secukupnya time ni. kita tktau bila kita akan bersalin so better start prepare skrg ni. ☺️

Sy waktu 28w dah siap semua brg masuk beg. Skrg dah 32w. Tanda lahir tu contoh perut mengeras, baby kurang gerak, ada contraction, leaking air ketumban. Mcm sy first pregnancy dulu duk sakit contraction 5 min sekali, terus ke hosp. Yg no 2 ni tak tau la cemana gaya pulak

1y trước

baby mengeras jugak tapi lepas tu gerak balik

Boleh dh tu. Sy beli waktu2 mcmni. Sy beli baju saiz 0-3 & 3-6 sikit. Buat standby if bby cpt mmbsr Sy xde experience tanda2 bsalin, sbb overdue & induce.

Dah boleh prepare dah mommy. Beli yg mana perlu dulu then prepare hospital bag. Just incase baby kuar awal kan xde la kita kalut. First baby kita xtau kan

sya 32w2d blm buat persiapan lgi, nnti 35w mcm tu baru sedia kuttt

1y trước

btw skrng, sya pun dh rsa braxton tu. perut mengeras tpi bby gerak, n tulang blkng punggung sakit.