Berpantang

Assalamualaikum, sye baru lepas bersalin dan lani tengah berpantang sendiri. Ada tak yang macam sye, berpantang tak jaga langsung, bukan taknak jaga tapi busy nak uruskan bby. so sye tak sempat lah nak pakai stokin, berbengkung atau jerang air panas untuk mandi. Hm sye sebenarnya risau takut sakit di kemudian hari tapi memang tak sempat, dengan jalan pun lambat sebab nak jaga luka jahitan lagi, suami kerja kilang 12jam. Bby pulak selalu berjaga waktu malam so sye la yang uruskan, sebab kesian tengok husband kalau berjaga malam esok kena kerja lagi . Sye skrg tengah stress sangat sangat, sebab banyak orang kata nanti boleh sakit teruk kalau tak jaga masa pantang 😭 tolong bagi saya semangat Please 🥺😢 #firstbaby #firstmom

6 Các câu trả lời

Waalaikumsalam. Tak betul la awak 😊. Pantang yang betul ialah amalkan pemakanan yang sihat dan lengkap, jaga emosi dan kesihatan diri. Saya sendiri pantang tak ikut adat. Tiada keperluan untuk saya. Bincang dengan suami. Dalam hal rumah tangga, suami dan isteri kena bekerjasama, bertoleransi, bertolak ansur. Anak tu tanggungjawab bersama. Kalau awak penat, luahkan pada suami. Jangan simpan. Bahaya. Boleh buat awak burnout dan stress. Kalau awak kesian kan suami, siapa nak kesiankan awak? Siapa nak jaga awak? Kita bila berpantang ni macam orang sakit tau. Perlukan perhatian dan pertolongan tau. Apa2 bincang sesama suami isteri. Semoga dipermudahkan urusan 🌹

1y trước

Sama-sama 😊Jangan simpan penat sorang sorang tau awak. Selamat berpantang dan semoga cepat sembuh🌹

sy pon tak pantang awk. sy beranak czer, mmg tk lalu nak buat ape. husband pulak cuti smggu dah habis sbb baby pulak kena tahan lama kt wad so sy jaga baby sndri.anak 1st. tkde pengalaman jaga baby sebab sy ngn husband dua2 bongsu. sy tak pantang sbb kekangan mase nk senang beli mekdi je selalu. tp jgn la awk mkn mekdi, tak elok. mkn je ape2 cuma ade setengah badan boleh tahan, setengah tu tak.. seeloknye makan mknn berkhasiat. stokin, ikat sanggul tnggi, mandi air suam. semua tu sy tak buat.. alhamdulillah bdan okay. takde rse sengal2 ke sakit2 ke..

1y trước

Ye betul awk, sama la dengan sye pun, takde pengalaman langsung jaga bby. Alhamdulillah sis bdan ok. Harap sye pun ok macam awk la ye

saya pun tak ikut adat berpantang mcm org dlu2.. first sebab bersalin czer, so mmg xleh berbengkung dlu. Jalan pun kadang laju sebab tak sakit kt bawah kan😅Cuma sy jaga tak buat kerja2 berat je. Makan pun makan je semua.. ais pun start minum lepas dah tak sakit luka czer time batuk. Tengok kemampuan diri sndri. Tapi sy takdelah makan mengarut2. Masih makan makanan berkhasiat. Baru cepat sembuh dan susu banyak. Sis kena happy2 je jangan stress2. Amalkan gaya hidup sihat dan aktif, insha'Allah nanti tua tak sakit2 badan.

1y trước

Ye sis terima kasih ye

sis jaga basic je pun takpe.makan nasi kena ada lauk dan sayur.makan nasi 2 kali sehari.air masak paling kurg 8 gelas sehari.kaki klu tak rasa sejuk takpela takyah pki stokin pun.n jgn angkat berat². tu je la cara jaga pantang y paling mudah.paling penting,jgn stres.tu je la sis

1y trước

Ye terima kasih awk bagi semangat 😊 sye memang minum air masak je setakat ni. Masak pun sayur rebus rebus je tak berminyak.

buat apa yg kite rasa mampu sis.jgn paksa diri.org lain tak ada kat tmpt kita dorg tak tahu apa kita rasa.mcm sy pun apa sy rasa sy mampu buat sy buat.tak mampu tak buat.semangat ok 💪

sy pon pantang sndri.. buat keje ringan2 jew sis..jaga makan(jgn yg sejuk) , sy tawakal jew..mntk doa bnyk2..

1y trước

Yela sye pun tawakal sis, takut juga tapi nak buat macam mana hm