DOC KK YANG BIADAP

Assalamualaikum semua, sekadar meluah. Semalam saya ada appointment scan di KK sbb mengalami spotting dari awal kehamilan.. doc sebelum ni, suruh saya dtg semula utk scan baby okay ke tak dan saya telah dibekalkan dusphaton dari awal lg. Semalam doc lain yg check saya. Masa scan, alhamdulillah baby semua okay.. aktif walaupun saya baru 10w.. lepas scan doc pergi ke bilik sebelah dan discuss pasal keadaan saya yang masih spotting dgn doc² yg lain.. ada salah seorang doc ni sgt biadap. Dia cakap dgn nada yg kuat.. "kalau dh makan dusphaton, masih spotting. Nak gugur, gugur jugak lah habis tu nak buat mcm mana lagi". Saya mcm tersentak kejap kenapa doc tu ckp mcm tu.. sedangkan doc yg scan saya tu cakap baby membesar dgn sgt baik, aktif, kantung pun okay. Sedangkan spotting ni banyak faktor lain. Bukannya nak buat TVS scan atau beri option lain. Kenapa perlu ckp mcm tu. Mcm tak layak jadi doc. Maaf kalau tak tersusun ayat.. masih geram dgn doc yg mcm tu..

5 Các câu trả lời

spotting tu salah satu ancaman keguguran. sye mkn duphaston pon mmg x jalan. gugur at 9w dlu. masa scan bby ok, ade heartbeat, kantung cantik sume. ada one day bleeding fresh blood, terus gugur. so conclusion dia, awk kena total bedrest. jgn bangun pegi mana2 kecuali pegi toilet. makan semua husband kena urus kan. bedrest sampai spotting stop. jgn bersama sampai habis 1st trim utk elakkan spotting berlaku balik. sbb 1st trim ni kandungan still fragile. anything can happen. tvs x perlu kalau scan dri ats dah nampak.

2y trước

tvs kalau dri atas x nampak. sye dulu dri atas x nampak bru doctor buat tvs. kalau nmpk janin ok semua ok, doctor x buat. 2 kali sye pegi gov hospital mmg procedure mcm tu. kalau kk mmg x buat, nak tvs kena pg hospital. tapii kalau dah nmpk through ultrasound doctor kk jrg akan refer ke hospital. sbb kk xde enough equipment. pegi je kpj ke columbia ke any private hospital, dorg akan buat tvs based on reference letter u dpt.

Spotting awal kehamilan biasa berlaku. Flek coklat. Jgn fresh blood. Then refer dr. Flek coklat kerana implantation. Makan duphaston n byk bed rest dah cukup. Jgn stress. Kalau boleh pegi swasta. Cume kena belanja

Mungkin dktr tu tgh stress..puan kna sabar,jgn fikirkn sgt apa y dktr ckp nanti puan stress, stress d klngn ibu hamil pun tdk baik.Puan pg hospitl..p klinik swasta.

KK biasala..lg2 ramai pesakit..sy pn stress pi KK ..pregnant kalini sy checkup swasta je..settle masalah😅

Cdgn sy sis terus ke specialist..