Baby kurang gerak 33 minggu

Assalamualaikum saya nak tnya. But sekarang kandungan dh berusia 33 minggu 5 hari tapi baby kurang aktif. Kiraan 10 kick cukup cuma baby kurang aktif. Ada apa ii tips dak nak bagi baby aktif 🥺#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

17 Các câu trả lời

sy masa 31w bby tak ckup 10gerak . g hosp kne marah sbb masatu bru 8.40pm tp bru 7 gerak . nk amik masa 7 gerak tu pun sy mkn mnis sejuk bagai . sy usik2 perut smpai perut mgeras tau . nurse kat Dewan berslin tu siap ckp okay latu 7 gerakkan ,risau sgt . sy ada hb low . jd nurse sy mmg risau sikit tkut apa apa jd , dia yg suruh sy pergi hosp trus . kita ni ikutkan jela sbb anak firstkan risau. ckup 10 gerak masatu pkul 9 lbh . nk balik nurse ckp "dah puas hati?". dgn muka berlagak dia . dorang siap tanya "start kira anak berapa weeks" sy ckp 28w, dorang ckp awalnya kira pelikkklahh , sbb kitaorg kira gerak anak 30w . patutlah sy dtg memula tu bgthu tak ckup gerak . dorang gelakkan dgr sy bru 31w . awak kalau bby tak aktif . kalau risau pergi je klinik scan . takpun cuba laa mkan manis sejuk . usik usik skit .kalau still tak gerak jgk . scan je . kot dia tidur .

1y trước

Renyah pergi hospital lagi2 dengan nurse government yang belagak serba tahu itu ini. Saya baby kurang kick pergi klinik swasta untuk pastikan keadaan baby. Dr check cakap takde apa2 and dia scan baby aktif je cuma sebab kita aktif sangat baby seronok tidur. Walaupun kena keluarkan duit sikit tapi untuk mental yang stabil saya relakan juga

Waalaikummusalam..sy 33w5d rasa bby kurang gerak dr tgh hari..nk tggu dia gerak dr tgh hari kul 4 br dis gerak pulak.pastu last smlm dia gerak magrib tu..dah rasa mcm x leh nak tggu lg..ajak suami prgi hospital.brg2 mmg dah pack dr 30 week..dgn makanan semua lah..bila ada apa2 angkat je barang2 tu..smlm sy masuk wad doc nk pantau tiap 4 jam jantung baby.so sis jgn tggu2 dah..just go to hospital.mcm doc ckp kat sy smlm klu awk xnk warded blh tp risiko tanggung sendiri.so pilihan sy warded..

ini pengalaman saya la. sy hari tu puasa baby last gerak kul 2 ptg, tunggu kul 3 dia dh tak gerak.kul 4 rasa tak sedap hati dh cuba kacau dia pon dia tak gerak. last2 Sy bukak puasa cuba minum air ais tak jln jgk, ambil aiskrim mkn baru la dia gerak aktif balik. start dr hari tu sy dh tak puasa dah,kesian baby lapar. klau Sy mkn manis2 or sejuk memang dia gerak aktif

Saya faham. Saya pun 32 weeks ++ now memang kiraan tu kadang kadang active sangat kadang kadang slow. Risau tu jangan cakap la dah la baby first kan. Tapi saya ada perasan setiap kali saya mandi air sejuk dia jadi active. Suka air/suka sejuk kot so sekarang kalau rasa kurang gerak je saya mandi air sejuk. Ramai jugak suggest minum manis or air sejuk.

Pengalaman sy ank 5..apabila dh msuk minggu 33 dan keatas.. Ruang perut kita dh sempit.sbb bby dh membesar. Bby xdpt kick kuat.. Sebab sempit.. Bby akn begerak.. Tp xsekuat Sblom2 ni.. Tp apa2 pn still kna alert dgn gerak kn bby.. Sllunya klau kta bnyk buat kja, mmg kta xkn perasan bby begerak

Cuba sis mkn manis or minum air sejuk, kalau tak pn baring kiri cuba tarik nafas hembus ikut mulut. Tepuk2 perut sis ke mna tau baby tido. Baby sy kalau sy minum air sejuk tak menjadi 🤣 kena minum manis baru dia aktif, 😆 Tapi kalau sis risau pegi hospital trs.

sama la. sy pun dh 33w. ada lagi 1 tips nak bg baby bergerak selain makan dgn minum ais. ni nurse kat kk bgtau sy, dia ckp paling mujarab main main pusat sikit bg geli. usap2 kat luar tu je. insyaallah dia gerak active. sbb sy pun bt mcmtu 😂

saya 34w mmg dah besar baby kurang gerak tp kalau dalam masa 2 jam dia diam saya selalu bukak ayat² atau muzik , dia akan gerak . lega dah . kalau makan minum tu tak respon sangat . so saya make sure sejam sekali mesti ada gerakan

sy 34 week dah emergency ceaser..sebb baby tiba2 kurg gerakan kurg aktif ..dah buat mcm2..still sama..last2 ke hospital ..sis mesti alert ya..cpt2 ke hospital klu pergerakan baby lain dri sblm ni

baby saya kurang gerak saya suruh husb saya beletiaq ..dengan pantas bby pon aktif yaa semcm ya😂kadang sampai senget perut suka betoi dengar bapak dia beletiaq.