Berat badan ketika hamil

Assalamualaikum. Nk tanya, berat ibu² masa awal mengandung sampai 9 bulan naik brp kg ye. Ada yang kena marah dengan nurse x kalau berat naik banyak . Hehehe. Mohon ibu² dlm ni cerita pengalaman masing². Sy pregnant anak first.

2 Các câu trả lời

Saya masa buka buku 48kg. Total kenaikan berat badan sepanjang pregnant 12kg,jadi 60kg. 😅 1st trim sampai early 2nd trim je setiap bulan naik 1kg. Hahaha masa ni takde guidance lagi. Lepas tu tukar checkup kat hospital swasta baru berat badan terkawal, BSP terkawal sebab saya ada GDM jugak (on diet). Lepas bersalin dapat bentuk badan asal dan berat badan sekarang 45kg. BMI masih normal hehe

sy anak 1st naik 22kg. ni anak 2nd 23w pregnant naik 12kg dh. doc xde ckp apa². misi pun sama. dh nk naik nk buat mcm mana kan. bukan kite mkn byk pun.