Mengandung dpt kencing manis

Assalamualaikum. Nak tanya siapa ada pengalaman mcm sy. Mengandung baru detect kencing manis. Sy baru je klinik call sbb baru minum air gula, result bacaan gula tinggi. Minggu depan kena ambil darah lagi. Kalau ada sesiapa alami yg sama, boleh share tak kena makan ubat atau insulin ke. Berapa bacaan korang.. risau jugak ni.. #15w

7 Các câu trả lời

berapa bacaan sebelum minum dan selepas minum...saya sebelum minum 5.38 selepas minum 7.0...tu pun kena on insulin terus...ni kena hadap hypo tiap2 hari dari Perut 4 minggu sampai trimester kedua dah ni ....kalau bacaan tak tinggi sila jangan ambil dua2...tapi kalau bacaan lebih 7 sila pilih insulin...sbb ubat tak bagus untuk buah pinggang... insulin meresap masuk dalam perut ubat meresap ke buah pinggang... doktor hospital pun kata macam tu.... bergantung kepada bacaan gula dalam darah ...dan alahan terhadap ubat

2y trước

if bacaan gula tak tinggi dan doktor nak on ubat jugak... mintak pendapat doktor kedua...jangan ya kan terus....kalau tak awak jadi macam saya terpaksa tanggung hypo memanjang

saya sama kes mcm sis jgk.gula tinggi skrgni gdm on ubat. masa minum air gula pose 8.2 selepas mkn 16.2.next minggu depan mcmtu kena bsp.ok sikit sbb sy on diet sama.bsp pose 7.7.pg 7.3 ptg 9.2 dan mlm 6.6.esok pg kena review dgn doc depa cek lg gula 6.6.harini kena bsp lg.mudah²makin turun lah.xsanggup hadap kk tiap minggu

2y trước

sblm puasa 6.5, slps mnum air gula 8.5.. harini cek 4x.. pagi puasa 6.1 , pukul 12 boleh spike pulak 10.1 sbb sarapan dekat kol 11 pastu mnum air limau ais bergula sbb tekak mual.. kejap lagi amik bacaan kol 6 harap2 ok la..

Saya pun nurse kk baru je call ptg td. Inform kena buat bsp terkejut jugak. First pregnant semua ok. Then second pregnant ni kena sangkut pulak.. then nurse bagi pilihan .. so terus pegi beli meter check gula tu. Xyah ulang alik ke kk

2y trước

senang mcm tu kn.. tgk la nk kne beli meter cek gula tu jugak la. risau jgk. haishh

biasanye kena cek bsp setiap dua minggu..kalau bsp tak cantik doc akan bagi peluang lagi..kalau still tinggi jugak kena makan ubat..bsp tetap kena cek setiap dua minggu..kalau tak okay baru kena insulin..

2y trước

ok sis trm kasih share pengalaman.. mudahan semua baik2 je..

xde rasanya ..memula akan disuruh diet/jaga makan..klu okay..cuma akan kerap appoitment la..doc nk check perkembangan bby dngn kerap..pastu klu pape doc akan proceed cara lain tok kawal..

2y trước

trm kasih sis. sy pn nurse dah buatkan sesi psp tu. diet makanan. lepastu kena repeat bsp lagi sekali baru doc decide . tgk bacaan kedua nanti ok ke tak.. doakan sy ye

walaikumsalam,sy slh stu nya..gdm..sblm mnum gula 4.8 lpas mnum 8.6..esok kna ambl drah 4x..tunggu result mcm mna..ank no 2 pn gdm d bgi ubat jga sbb tk truk sngt..😊

2y trước

sy pun kena ambil darah 4x sis. semua merah 1st bsp . kena repeat kali kedua, kalau merah jugak doc on ubat..

Cuba minum air rebusan pandan sis,minum sehari sebelum minum air gula Dan bayakkan minum air 😊cut sugar dulu buat sementara waktu

2y trước

trm kasih sis share tips