Saiz kantung tidak berkembang

Assalamualaikum. Nak tanya ada tak kat sini yang sama macam saya. Saya last period 10/5 dan kalau ikutkan saya dah 8w tapi masa scan 5/7 saiz kantung saya baru 4w3d. Berbeza 4 minggu. Normally saya baca perbezaan 2w ja tapi saya sampai 4w. Doktor suruh datang scan lagi 3w masa kantung saya dah masuk 7w untuk double confirm. Ada tak sama macam saya beza 4w? Kalau ada bole saya tahu macam mana keadaan awak dan baby? Kandungan selamat atau sebaliknya ya? Maaf, saya jadi risau dan agak down bila doktor cakap baby saya tak berkembang normal..

11 Các câu trả lời

Saya minta maaf awal2 sbb pengalaman saya juga negative, saya scan pada 8weeks tapi saiz janin dalam 6weeks je, beza 2 minggu. Repeat lagi 2 minggu untuk scan pada week10, janin tak develop ikut sepatutnya, cuma saya takda pendarahan n sakit langsung jadi doc tak berani lagi ckp saya keguguran. Repeat lagi scan pada 12weeks, rupanya janin tu mmg dah tak berekmbang dari since 6weeks lagi dan saya masih takda pendarahan langsung. So doc minta saya refer hospital untuk buat D&C cuci rahim. Walaupun beza 2 minggu saiz janin dengan umur yg sepatutnya, tapi saya kena missed miscarriage, itu pun disebabkan masa 6weeks tu saya kena covid. Apa2 pun saya faham penantian nak ke scan appointment seterusnya tu rasa sangat panjang n takut, cuma boleh doa banyak2 n berserah. Keep on makan ubat apa yg doc bagi, jaga diri dan jangan lasak2, selagi tak tau keputusan yg sebenar2 nya, kita bersangka baik pada Allah SWT apa pun yg akan jadi. Tc awak

1y trước

Saya baru buat scan tadi 22/7. Alhamdulillah rezeki saya baby masih berkembang dan dah ada heartbeat. Saiz janin baru 8w4d. 3 minggu lagi repeat scan untuk tentukan due date. Saya doakan Allah gantikan zuriat yang sihat, soleh dan solehah buat sis ya.. terima kasih atas nasihat dan perkongsian sis. Saya sangat menghargai 🥰

Berdasarkan pengalaman saya keguguran 2 kali tahun lepas. Dua² keguguran pun disebabkan baby stop develop. 1st missed miscarriage, kandungan dah 11weeks, tapi janin stop develop smpai 8weeks je. 2nd miscarriage, kandungan dah 9 weeks, tapi baby stop smpai 7 weeks. Waktu 6 weeks, masih ada heartbeat, 7 weeks dia dah stop. Pendek kata, if next scan, baby still x develop, and xde heartbeat, better sis redha dengan sebarang kemungkinan dan jangan terlalu mengharap macam saya dulu. Apa² pun, moga sis dipermudahkan. 😟

1y trước

Terima kasih atas doanya. 🙏🏻Alhamdulillah. Syukur. Tahniah ya sis, moga dipermudahkan sepanjang mengandung sampai bersalin ya dan baby lahir sihat sempurna. Aamiin. 😊❤️

hi sis, pengalaman sy.. 2022 sy pregnant tgh bulan 7 dan pada 31 aug sy pergi scan 7w+ tapi saiz kantung dlm 5w+ mcm tu tp xde nmpk apa2 byg kiranya kantung kosong jadi doc suruh repeat 2w kemudian.. masa 9w sy pergi buka buku pink kt kk pun scan nmpk kntung kosong shj, jadi ulang 2w scan balik masih sama enen scan dri bwh.. wlpn kantung shj, tiada janin, badan masih dlm process mghasilkn HCG jadi masih mual loya alahan mcm pregnant betol smp la 1point cukup 12w auto turun darah n kantung sekali..

1y trước

Terima kasih sis sudi share pengalaman dengan saya. Saya dah scan 22/7 tadi Alhamdulillah baby berkembang dan dapat dengar heartbeat. Saya doakan moga Allah/tuhan gantikan rezeki zuriat keturunan yang baik serta sihat pada sis dan suami.. 😊🌹

Saya alami tahun lepas bln 11. Sy pun period teratur masa scan patut usia kandungan 9minggu tapi masa pi scan tak ada heartbeat lps tu doctor suruh dtg blk scan selepas 2minggu masih tak berkembang. Lama2 kantung jatuh sndr sblm tu saya rase cam period pain on n off lps tu badan letih sgt. Tau2 kantung jatuh masa pi toilet. Tak pr nanti sis scan semula dekat klinik lain plak

1y trước

Hm, rata2 komen hasilnya negatif.. saya mungkin patut berhenti berharap. Nanti dah masuk 7w saya akan scan semula. Waktu tu lah final untuk tahu keadaan pregnancy saya.. doakan saya kuat yer 🥰

Wsalam, sy pon camni. Tarikh bezaa dgn scan. Sy lagi bnyak beza 5w , tapi sy dtg je scan lagi and yess mmg ada perkembangan untuk baby. Sy syorkan awk buka buku pink.dtg sana buat appoitment untuk buka buku pink. Kat sana nnti doc akan pantau , and setiap 2 minggu dia akan scan untuk perkembangan janin. So lega skit hati

1y trước

Alhamdulillah lega dengar, so skng ikut scan berapa minggu da ?

sy pun sama. Act kandungn sy dah 10w.. tapi sy kena repeat scan lepas 2w.. Then, doc cakap kandungn sy baru 5w4d masa tu.. tapi dah nampak heartbeat baby.. cuma baby je xnmpk clear lg.. sy rasa sebab period sy xregular kot

1y trước

Terima kasih sis sebab sudi share pengalaman. Kalau irregular memang selalu berlaku perbezaan macam tu. Kalau period regular macam saya biasanya doktor akan cakap tak normal kalau berlaku macam tu. So tinggi resiko keguguran. Apa pun tahniah dan moga sis dan baby sihat sehingga melahirkan dan terus sihat even selepas bersalin ☺️🌹

Sama kes dgn saya la tahun lepas. Sepatut usia kandungan dah 9minggu tapi scan 6minggu pstu dtg lagi scan tak de perkembangan. Dlm 5ari kemudian auto jatuh sndr. Doctor cakap kalau tak menjadi body Auto reject sndr.

1y trước

Dari tempoh scan 9mggu nak ke tempoh scan seterusnya tu sis masih ada rasa alahan mual muntah tau sakit breast tak? Ka dah hilang simpton alahan tu?

awk punya period cycle normal ke? klu normal..mustahil jauh sgt beza. pnglmn sy klu beza jauh sgt dikira kndungan xjadi..tp awk blh dptkn 2nd opinion dgn klinik lain

1y trước

Period saya normal ja sis. Biasanya akan datang 10-14hb. Hm, nanti saya cuba check di klinik swasta lain pula untuk double confirm. Saya ada alami alah, tak lalu makan, breast sakit tapi bila check kandungan saya terlalu jauh dari usia sebenar. Itu yang buat saya keliru sama ada kandungan ni okay atau tak.

Sy pernah jd cmtu. Missed miscarriage or blighted ovum. Erti kata lain kndungan tak bleh develop. Tp takpe, nti scan lg utk kepastian 💪🏼

1y trước

Terima kasih sis sebab sudi share pengalaman. Kalau sis tak kisah bole saya nak tanya lagi. Dalam tempoh baby dah berhenti develop ke tempoh final scan. Sis ada rasa alahan tak? Breast masih sakit tak dalam tempoh nak buat d&c? Saya ada baca kalau baby berhenti develop, hormon HCG akan menurun dan alahan atau sakit di breast akan menghilang. Sis ada rasa cam tu?

Saya baca ada yg minum susu, minum jus delima utk naikkan bacaan hcg. Saya baru nak try, tadi scan 7w nampak kantung je

1y trước

Terima kasih sis untuk suggestion. Saya amalkan Mamariam dan so far okay. Alahan pon terkawal. Saya harap Mamariam atau apa2 supplement ibu mengandung bole jadi asbab untuk ibu2 dan baby terus kekal sihat 😍🌹