Luahan Hati

Assalamualaikum ibu2 semua..mlm rasa sedih sangat..tpi takde tempat nak meluah dan minta kata2 semangat..sya da kwen 15 tahun sebelum ni sye bekerja baru dlm 2 tahun ni sye jadi suri rumah..Alhamdulillah lepas beberapq bulan resign Allah hadirkan seorang bayi..gembira sye tak terhingga sebab sebelum ni masa sye kerja lepas pantang je anak2 sye hntar kampung bgi mertua jaga sebab takut nak hntar baby masuk taska sbab bnyk kes tersedak jadinya bila anak da pandai ckp baru laa sye ambik duduk dngn sye..selepas resing hari tu sye ade laa buat bisnes kecil kecilan Alhamdulillah dpt laa beli barang2 sye n tolong apa yg patut tpi lepas bersalin sye tak buat da sebab baby masi kecil nak fokus kat baby dulu..yg buat sye sedih kan husband mcm nak sye kerja bantu dia..dia tak ckp direct tpi selalu bgi hint2..contohnya mcm tadi sye cerita kat dia kawan pergi jalan2 luar negara..she laa nak sembang dia terus ckp .. klu kerja suami isteri memang laa mampu..sye terus terdiqm..kecik hati sye..bukan sekali dua dia ckp camtu..sebelum ni sye kerja gaji besar dri dia tak pernah sye berkira 😭 xpernah sye ungkit duit yg sye tolong bayarkan komitmen..bila dia ckp mcm tu ste rasa mcm sye ni beban..sedih sye tengok bayi sye takkan laa sye nak hntar kampung lgi..sye tak pernah jaga baby smpai besar..xde pengalaman nmpk bayi membesar..skrg setiap kali baby capai milestones ya Allah happynya sye ye laa sye tak pernah jga baby .. baru nak excited tpi bila mcm ni sye sedih sangat2 😭 tq ibu2 yg sudi membaca luahan hati sye

4 Các câu trả lời

kadang2 sebab kita dah terbiasa bekerja, tiba2 jadi suri rumah. benda tu perubahan yang drastik, lagi2 orang tu seorang yang bekerja dan tiba2 je menjadi suri rumah. memang atas kerelaan diri, cuma kadang2 kita akan terasa sensitif bab2 macam tu. sedangkan suami tu tak maksudkan macam tu pun. Insyallah rezeki puan sentiasa luas. saya pun ada kdg2 jadi macam tu, lagi2 saya muda lagi. huhu dah jadi suri rumah. kdg2 kita terasa dengan sikap suami, tapi bila kita slow talk dengan dia, dia akan bagi kata2 yang boleh semangatkan diri kita sebagai suri rumah n jaga anak2. dan mungkin dia akan selalu cakap diri dia boleh usahakan sebanyak kudrat yang dia ada, dia cuma nak beri kita faham tentang situasi dia.

mungkin suami tk bermaksud pun suruh awak kerja. cuma dia bgtau ja kalau suami isteri kerja boleh la jalan2... sbb nya suami sy tk bg sy kerja suruh jaga ank, tp suami pernah ja ckp suami istri kerja blh la hidup senang.. sebetulnya awak bkn beban tapi tanggungjawap suami. mmng tanggungjawap dia nafkahkn isteri dan ank. lps ni cuba tnya suami awak nk sy kerja ke

2mo trước

Tq Puan..lega hati sye baca respond dri Puan..mungkin sye terbiasa berdikari sebelum ni jdi sye sngat2 sensitif..In Shaa Allah sye akn cri masa bincang dngan suami..

Dh 2 tahun housewife rasanya laki sis dh faham rentak financial. Mungkin dia pun ad something pendam kot. Cara dia ckp tu mcm dh flag off ad sesuatu. Slow talk dgn laki sis takut makan hati lg lepas ni.

bkn sis je mngalami sama je mcm saya,dia kata klo kje sorang x ckop dok dkt bndr😁 saya pun phm ap sis rasa sbb dlo sblm mngndg saya bketja