Cara Bancuh Susu Formula

Assalamualaikum Ibu2. Saya nan tanya, macam mana ibu2 bancuh susu formula ? Baru ni saya tengok di tiktok katanya kena masak air dulu, then tunggu sampai suhu jadi 70•C, baru bancuh. Saya tak berapa faham. Dah tanya di situ tak reply. Jika ada ibu2 yang guna cara masak air, saya nak tanya, 1- Air tu dimasak guna air paip atau air minum ? 2- Lepas panaskan air, ibu2 akan tunggu sampai suhu jadi 70•C ke ? 3- Lepas suhu jadi 70•C, isi terus dalam botol mengikut volume yang diperlukan ke ? Sebab katanya jangan campur dengan air biasa nanti bakteria membiak balik. 4- Kalau tuang terus dengan suhu tu, jadi kita kena tunggu suhu tu sejuk sikit dulu ke ? Sebelum ni saya guna Penapi air Cu****. Cara saya 1/3 air panas, 2/3 air biasa. Tapi katanya cara ni tak betul. Dan kalau tak betul caranya, khasiat susu takkan dapat. Betul ke ? Sorry soalan yang panjang, sebab saya first time nak bagi anak susu formula lepas stop susu badan.

1 Trả lời

Anak awak umur berapa? Kalau anak takde masalah dengan air Cu****, boleh teruskan. Melainkan anak awak tak serasi dengan air daripada penapis air, then awak kena jerang dulu air. Nak jerang semula air Cu**** boleh, air paip boleh, bottled drinking water pun boleh. Bukan air mineral tau. Tak perlu measure temperature pun takpe, asalkan dapat warm temperature in result. Macam anak saya okay dengan penapis air Co***. Saya tak jerang semula air. Guna setting Co*** saja.

4mo trước

Antaranya anak cirit birit, muntah, perut kembung/tak selesa.