Bengkak Susu.

Assalamualaikum, ibu2 boleh share tak masalah untuk legakan bengkak susu. Sy dah seminggu bengkak susu.. Dan sudah jd kemerahan. Skrg ni sy makan ubat surut bgkak dan antibiotic dr Doctor.

5 Các câu trả lời

Kalau tuam air panas tak menjadi, tuam air sejuk/ais. Saya pun sama macam sis selalu nangis and kene makan antibiotic. Saya bengkak susu sebab anak tak hisap tetek so lagi bengkak. So saya dah tau dah nak elak macam mana. Saya selalu shower air suam biar siram kat tetek 2-3min nanti meleleh susu, lepastu terus pump. Memang tak keluar byk sebab dah sangkut. So kene pump lama. Lepas sejam dua buat lagi baru la susu keluar. Lepastu pump beberapa kali sehari then nanti bengkak hilang. Kene rajin pump untuk elak bengkak.

4y trước

Btul ,sama mcm sy..bgkak sbb bila emergency xdpt nk pam pastu ank isap susu botol yg diperah ..lps tu sy pam and perah susu kuat kuat puting pn tekan kuat..pam lamaa susu kluar xsmpai 3oz..tp 9jm tu xpam ..sbelah lg pnuhh satu botl kluar smpai lembik tetek sbelah..usha lg xkluar jgk ttp sikit kluar lpstu pam jgk sblh ni lamaaa ttp sama xlncar flow nya..then kli ke brpe enth pam lg alhmdlh slow slow susu kluar tp xda laaa breast kosong fully..cumaa trasa ringan sikit laaaa ..then akn try lg untk next pam nnti lama2elok sndri..sy klo bgkak susu mcm tu laaa..pksa baby untk myusu pn xdpt sbb bby mmg nipple confuse..skrg xda laaa tuam ke ap ..cuma urut sikit smbl pam then pam lg pam lg smpai btl2ringan breast tu..tp pam and perah tu mmg sakit ya amat tp untk rlok blik kne mcm tu laaa..bila sy xjga timing trus cpt jee bgkak susu..

Sis try tuam breast dgn air pns.. atau gune tungku kecik tuam smpai rs ilang bengkak ritu nurse kk ajar sy mcmtu..klu bia2kn nnti susu basi trpkse operate jika bengkak tu xilang... Nti bila dh tuam tu..sis bg ank df atau cpt2 pam ..in shaa Allah ok..jika ank xnyusu... Stiap 2 jam sis try pam secara konsisten mengelakkn bengkak susu

Terima kasih ye sis semua bg cadangan.. Hargai sgt

kena selalu pump..

Kerap pam..

4y trước

Saya pn smaa pam ttp sikit kluar pdahl lamaaa tu pam tp next pam sy pam lg lama lama tp nnti elok klo buk kli pam tp sakit tulaaa..sbb susu sangkut bila pam kluar titik jee bukan mcm air paip ..yp klo sbelah lgi laju jee mcm air paip skjp jee dh ringan