Placenta Previa

Assalammualaikum semua. Ni 2nd pregnancy sy, dh 32 week. Masa minggu ke28 doktor mmg dh confirm placenta previa type 1. Doktor ckp tinggu smpi minggu 36 tgk uri naik ke tak. Kalau x naik mmg kena czer. So nk tanya ibu2 yg ada pengalaman yg uri ke bawah ni, mmg ada peluang ke uri akan bergerak ke atas. Saya kalau boleh xnak czer..nk bersalin normal. Ada apa2 amalan atau petua x?

2 Các câu trả lời

Hi sis saya pernah Placenta Previa type 2 last2 kena czer doctor kata pp type 3 lepas czer. Type 1 masih ada chance untuk normal Depending on kepakaran doctor dan fasiliti hospital dan keadaan placenta puan pada 36 week. Puan kena sujud lama2 untuk naikan uri dan bedrest jgn banyak jln dan buat activiti lasak Rest rest rest biar uri naik atas dan avoid bleeding ya Puan. Kalau uri bawah ada potential bleeding so bed rest sgt penting

8mo trước

terima kasih sis atas nasihat dan saranan yg diberikan. pregnant kali ni agak mencabar skit sbb byk kerja yg nk kena siapkan. nak bedrest time sabtu ahad je la pun. mudah2an baki lg sebulan ni dapatlah sy nk slow down skit. thanks sis ..🙏

sama la nasib kita sis 😅anak ke4 ujian buat sy... sy pun 32week placent previa type 1...bnyakkn bdoa & btawwkal je pd Allah...

8mo trước

insyaaAllah, sama due kita... x perlu bnyak fikir sangat, takut tkesan dgn baby.. apa pun ujian Allah bg kita terima dgn hati tbuka... sy fkir y postf je, y penting jaga ksihatan tau..