Batu waktu Hamil

Assalammualaikum, mommy semua. Ada suggestion ubat batuk untuk ibu mengandung tak?? Doktor kata tak boleh makan ubat, dah lebih 2 minggu batuk, pregnant 19 weeks 😔😔

7 Các câu trả lời

Sy pun skrg tgh batuk dan selesema. Sy tak berani makan ubat batuk. 😅 Sy makan lozeng brand fisherman's friend tapi secara sederhana. Kalau tak tahan sgt baru mkn. Sis rasa nak demam tak? atau sakit kepala? Kalau ya, makan paracetamol juga. Makan secara sederhana juga. Selalu sy makan 2 biji paracetamol and sebiji lozeng Fisherman's Friend sekali sehari je. Besok nya kalau sy rasa tak tahan lagi baru makan lagi. Ini hari, hari ke-4 dah, batuk dan selesema masih ada tapi sudah berkurangan. Sy cuma makan lozeng dan paracetamol pada hari ke 1-2. Lepas tu tak makan dah sbb sy rasa tak perlukan sgt. Selain tu, makan lah vitamin yg diperlukan utk ibu mengandung. (Folic Acid, Vit C). Minum air banyak-banyak dan banyakkan berehat. Kalau sis nak, buat test covid juga ya. Guna self test kit biasa sebagai langkah berjaga-jaga.

Saya hari tu minum lemon suam, hari2 minum mcm setengah cawan mcm tu je. Okey walau lambat sikit, tapi lama2 dia kurang. Insyallaah try sis. Mak cik sya srh makan kicap + limau tu, tapi sya tak lalu kicap mkan macam tu, mgkin sis boleh try. Saya pun tak berani amik segala ubat sejak prgnant ni, kalau nk consume mmg ke doktor.

saya pun batuk jugak..pegi klinik, doc bagi ubat batuk..cuba sis try pegi klinik lain pulak..kalo sis nak cuba mkn gula2 ubat batuk, saya suggest jenama Ricola..sy mkn gula2 tu alhamdulillah batuk ok..

sis try minum madu + bawang merah.. hiris bawang merah dlm stengah phtu masukkan madu agak2 je..tunggu 1-2 jam lpas tu boleh minum 1-2 sdu..sy klau batuk amalkan tu je.. alhamdulillah serasi dgan sy

sy btuk jgk..truk bila mlm smpai x blh tdo..pegi hospital doc bg ubat batuk air..pegi klinik plk doc bg ubat cair kahak..smkin ok skit..still jg pemakanan elak yg ber mucus

Aik, org pg ke dr. Nk mntk ubt batuk. Tp dr x bg pulk. Ad ubt batuk yg boleh. Bena expectorant. Better second opinion dr lain.

9mo trước

hai awak. awak makan ubat batuk apa tu . sbb saya pun skrg tgh batuk . gatallll sgt tekak ni ... penat batuk asyik mntah. ..

ada orang suggest saya minum madu + lemon , saya buat suam suam memang lega . tau tau dh hilang dh batuk