Muntah selepas makan zincofer

Assalam ,nak tanya ada tak ibu ibu kat sini tak boleh makan zincofer? Saya lepas makan,terus jadi nak muntah,meloya,lemah rasa badan..kenapa ye,tapi saya xpasti sebb zincofer ke,sebb saya makan 2 hari ni,2 hari terus jadi macam tu lepas makan zincofer ..camna ya nak buat

5 Các câu trả lời

kandungan awak berapa weeks ye ?? saya masa awal2 pregnant mmg x boleh makan zincofer .. saya rasa sama mcm awak rasa .. adjust la mcm mne pun , pusing makan apa cara pun mmg xboleh… smpai paling teruk makan sebelum tido termuntah tepi katil 😅 so sy stop makan zincofer nurse kk bagi makan obimin.. masuk kandungan 6bulan , baru sy tukar makan zincofer .. alhamdulillah okay.. xde rasa loya pening muntah semua tu.. so far sy xde masalah HB low spanjang pregnant . cuma bila kandungan makin besar nurse kk advice utk tukar zincofer sbb baby makin banyak serap iron dari ibu and bila kandungan dah besar in sha ALLAH kurang rasa x selesa lepas makan zincofer tu … sy makan zincofer awal2 pagi.. bangkit subuh kul6 pg tu sy makan zincofer sbb nanti kul9 mcm tu sy minum susu… mmg kena gap 2jam sebelum atau 2jam selepas makan2 or minum susu klu nak ambil pil tambah darah ..

zincofer makan lepas 2/3 jam lepas makan berat, kalau sis muntah sejam lepas makan zincofer maksudnya sis tak sesuai dengan ubat tu mcm saya jugak, saya lepas sejam makan zincofer muntah walau dah jarakkan makan berat sblum amik ubat tu. kalau muntah mmg bau mcm darah, lembik lesu. Trus kawan suggest makan maltofer, alhamdullilah sesuaii, tapi stgh kk x bagi, saya beli sndiri jee farmasi luar tapi awak kena inform nurse jaga awak kalau awak tukar maltofer tuu. Saya ada tnya doc kk dia kata kalau zincofer tak sesuai dorg akan tukar iberet tak silap saya, iberet mmg sya tak prnah cuba lagi

saya akan mkn time betul2 dh nak tidur mlm ... jadi lepas mkn tu terus tidur dh xda rasa nak muntah... saya tanya nurse saya dia ckp ok ja, asalkan jarak 2 jam dgn waktu mkn

Wsalam, saya jd loya teruk / bdn lesu bila mkn zincofer lepas sembuh dari covid. Jadi sy tukar ke iberet, Alhamdulillah serasi. Sy continue mkn smpai lps bsalin sbb hb low.

Awak mkn mcm mana? Ada gap kn masa sekurang kurangnya 2 jam x dr last meal / next meal awak waktu mkn ubat tu? 😁