Keputihan / Discharge

Assalam ibu², saya nak tanya lah pendapat ibu² yg hamil kat dlm TAP ni, ade x yg pernah mengalami keputihan berlebuhan, yg gatal, warna kuning, and tiada bau? Sy pregnant dah 5 bulan and sy dah alaminya drpd awal² pregnant dulu.. dah check dgn doktor kat KKIA, dah buat HVS swab, and dah dpt ubat... 3x dah guna ubat still xde perubahan.. result HVS test kata Candida... Sebelum buat test yg pertama tu, ddah 2x guna ubat insert kat bawah... Then after 1 month bru dpt result.. doctor review and doc suggest amik test kali ke 2... Then dorg bg lg skali ubat insert... But still xde perubahan lagi.. result utk yg ke2 tak dpt lagi... Sy dah try makan yogurt plain 1 week but still xde changes and sy still akan continue mkn yogurt...amd sy try air buah delima jugak... And will continue... Sbb sy dah xlarat dah dgn discharge xnormal camni, xselesa, gatal, ruam... Ade tak tips lain? #pleasehelp #advicepls

5 Các câu trả lời

hai sis....DR ada bg fungal cream?suggested for candacort cream if fungal infection.untuk discharge tu,klu dh warna kuning dn berbaw bahaya for the baby.maaf,sis ke kerajaan k?if masih x...advise pg ke pakar wanita...lepas tu,amalkan setiap pagi minum air rendeman barli.sy minum ni,kurang.....and sy suggest sis minum air cranberry.

2y trước

haah klinik kesihatan...dorg bg cream utk rashes je... next checkup ni bru dpt taw result yg second test tu.. if sama then maybe dorg ade plan lain lah kot... sabar je lah menanti...

Yogurt plain yg awak mkn tu, greek yogurt x? Yg recommended is greek yogurt tau. Selain dr tu saya minum air yogurt bliss plus sbb ada probiotic, membantu jgk utk vaginal health. Atau awak boleh try buat sitz bath. Yg ni saya xpernah buat lg tp bnyk doc recommend 😊

2y trước

sy makan yogurt natural plain biasa je... greek yogurt terlalu masam org kata...tu yg sy xberani nak try...

saya guna krim ni je sis.ltk kat luar bibir vagina je.mmg x gtl lgsug dh.sy bli kt shopee https://shopee.com.my/product/129275965/4360505700

pembawaan kot..atau awk mkn makanan yg gatal..saya makan nanas mesti gatal dan keputihan ikan masin pn sama lepas brsalin baru ok sikit

2y trước

timun pun blh gatal sis

Kurangkan makanan yg mengandungi yis sis