Tukar susu 5jenis dlm masa 2 bulan .

Anak sy berusia 2 bulan ,Susu bdn saya sgt sgt kurang , klu makan supplement anak allergic pula. Bdn jdi merah2 dan berbiji .. jd saya xambik supplement utk tmbh susu . Dh cuba urut pun sama . Xde susu . Pertama saya bg minum frisolac dlm masa 2 mggu , anak jd sembelit . Sy tukar ke anmumlac 2 hari je anak meneran sgt kerap dan penghadaman dia terganggu . Sy tukar lagi ke dutch baby pula dlm masa 2 mggu, berak elok shari 2 kali wrna kuning tp muntah susu sampai berkahak pegi klinik pakai mcm gas tu . Doktor kata mungkin overfeeding , sy dh kurangkan tp masih muntah ,Dan Saranan doktor tukar ke s26 , jadi Saya tukar S26Gold hari ke 3 baru anak berak risau saya 😢 skrg sy bg s26 wrna purple . Sama ,dh seharian xberak 😢 jadi persoalan saya , 1) adakah normal dlm masa 2 bulan sekerap ini penukaran jenis susu ? 2)kalau saya tukar lagi jenis susu, apakah pendapat dan pengalaman ibu2 semua ? Ada yg mcm sy tak? #firstbaby #ingintahu

Tukar susu 5jenis dlm masa 2 bulan .
10 Các câu trả lời

sy lepas bersalin tak ada susu bdan , ada sikit je masa bengkak susu sekejap, ank dpt rsa susu bdn 2 3 hari je lpstu dah terus sepenuhnya susu formula sehingga skrg dia dah 2 bulan lebih. masa umur dia sebulan m, dalam 3 jenis susu sy bertukar, last2 dia minum susu Nan 0-12m sampai skrg baru okey , tapi normal la kdg lps susu dia muntah .

Masa baby minum s26 gold tu berak hari ketiga dengan najis normal atau najis keras sis? Baby saya minum s26 gold memang berak hri kedua atau ketiga, tapi najis normal. Dah consult dgn doktor and doktor cakap normal selagi najis tk keras, baby ada kentut hari2.

sebenarnya utk susu bdn ni awak tak perlu consume apa2 supplement pon. awak kena faham konsep penyusuan susu ibu iaitu demand dan supply. sebelom bg susu fm, baby directfeeding atau awak pump? boleh cuba susu fm rendah lactosa atau pon free lactosa

2y trước

xpe awak. focus just directfeeding. selagi ada permintaan (demand) dari baby awak, selagi tu pengeluaran / penghasilan (supply) susu badan awak ada☺️. 1) semasa baby directfeeding awak boleh buat breast compression. 2) selepas baby directfeeding awak buat urutan tgn marmet selama 2minit. semua ni dpt melancarkan pengeluaran susu badan awak. 3) pastikan juga awak minum air kosong dgn kerap. 4) jgn tinggal directfeeding pada waktu mlm sbb hormon prolaktin sgt tinggi pd sebelah mlm (penghasilan susu badan lebih tinggi time malam). 5) semasa baby directfeeding yakin susu cukup dn sentiasa ada utk baby minum. jgn fikir susu xcukup. fikir benda yg boleh buat awak happy atau senyum. bila mood awak happy juga boleh boostkan susu bdn awak. awak pump selepas baby directfeeding ke? size corong pump awak dh betul? pernah cuba marmet tak?

Anak saya mcmni jugak🥹 minum lactogen jd cirit , minum dupro 2,3 hari baru berak & batuk berkahak sampai kena neb & sedut kahak 🥹 now saya try susu Ar Rayyan .

2y trước

Kesian kan bila kita tgk anak jd mcm ni😢 smoga anak sis sesuai dgn sisu Ar Rayyan .

kita macam sis, susu kurang. kita bagi anak kita enfalac a+, alhamdulillah, berak semua okee. semoga sis and babyy bebaik ajee❤️

2y trước

Tq 💜 . Mngkin nk kena cuba enfalac juga . Mmg ada baca juga bab susu ni kena try n error smpy la jmpa yg sesuai kan 🥲

sy ank bf +fm.. sy bg dumex dupro... berak 2@3hari sekali.. jgn risau normal.. jnji ank xkembung n selalu kentut ok la...

2y trước

Owh ye ke . Alhamdulillah masih normal . Sbb anak sy sentiasa kentut dan xkembung cuma risau dia xberak . Tq sis 💜

saya pon sama tukar susu 4 jenis dlm masa sebulan try...sebab semua susu agak tak sesuai dgn ank sy....

2y trước

muntah susu takut susu xsesuai dgn baby

Takut ank puan lactose intolarance.. kena bg yg jenis soy base pnya susu plk

2y trước

Cth susu jenis soy base mcm mane ye sis ?

Sama mcm saya xdak susu, bg anak susu dupro Alhamdulillah okay

2y trước

Saya kena try lg susu lain tp tu laa kesian anak asyik rasa susu berbeza je . Risau🥲

susu dugro ank syaa 2 bulan ok

2y trước

Ok thanks sis 💜