Anak tak tidur malam

Anak saya umur 2 bulan. Pukul 230 pagi bangun sampai 530 atau 6 tak tidur nak main. Normal ke ek. Dah bawak Pergi darul syiffa pun begitu. Nak nangis rasa dah nak start kerja 😭😭😭

4 Các câu trả lời

sis kena jaga rutin baby. ni cth sy buat: 1) jaga wake window baby. jaga wake window ni penting supaya baby tk overtired. sbb klau dh overtired bby mmg susah nk tido kerap trjaga. cth: anak sy umur 3 bulan jd wake window dia 90min. so sy tkkn biar dia brjaga lebih dlm masa 90 min, ckup time sy tidokan. dlm masa 90 min tula sy mndikan susu tukar pampers main. 2) jaga kuota tido baby. sehari baby 0-3 bln kena tido 14-17 jam. so sy buat rutin utk anak sy. 630/7 pagi mmg anak sy akan bangun so dlm masa 90 min buat aktiviti kt atas tu sblm waktu nap seterusnya. 8 pagi sy tidokan anak sy. nap 1 baby sy akan tido 30 min. 10 pg nap ke2 30 min 12 tghri nap ke 3 dlm 3-4 jam 5 ptg nap ke 4 30-1jam so kuota tido siang anak sy 5-6 jam, selebihnya kuota utk malam, so kurang la brjaga mlm. waktu tido baby penting sis utk prkembangan dan berat dia. sis jgn la tahan mata baby tk bg tido bila dh tiba waktu tido dia. cth klau waktu mgrib dah smpai waktu tido, tidokn je bby sis, dia kecik lg tktau waktu mgrib tkleh tido apa. biarkn je dia tido sbb klau tahan tu dia overtired jd susah tido mngamuk2. satu lg normal bby nap 20 min je, jgn stress mcm sy dlu bby tido kejap2. asalkn dia tido utk elak overtired tu. awk susun la jadual rutin anak ikut kesesuaian awk nk bgun pkul brpa asalkn jaga wakr window dan kuota tido tu. 3) klau sis ep mom, asing susu yg pam waktu mlm bg waktu mlm je. sbb susu waktu mlm ada hormon melatonin (hormon tido) bby bawah 3 bulan tk boleh hasilkn hormon tido sndri lg. so susu ibu waktu mlm tu yg buat bby tido nyenyak. lps umur 4 bln awk boleh bljr sleep training bby, sbb 4 bln ke atas bby dh boleh tido sndri tnpa bantuan mak ayah. 4) klau dah jaga rutin ttbe bby meragam cek semula punca. cth baby mental leap ke sbb klau mental leap bby extra clingy crying cranky, bby tk sihat ke, tgh growth spurt ke, etc.bby sy meragam bila waktu2 ni je. 5) wake window tu rujukan je. yg penting jgn lebih dr wktu dicadangkn tu. mcm bby sy kdg tk smpai 90 min pun dh merengek mintak nk tido. tgk juga sleeping cue bby, nampak je tnda2 bby ngantuk trus tidokan je. 6) guna teknik cuddle cure (5s) utk tenangkan bby awk bila nangis dan nak tido. awk boleh follow page baby language kat fb/tiktok/ig utk belajar lg. sy pun byk bljr dr situ. sy strt jaga rutin lps hbis pantang, amik masa jg nk tetapkn rutin kne brsabar hasilnya sy tk brjaga mlm dah.bby susu pun sambil tido je sbb anak sy direct bf. setakat ni rutin dia mmg dh boleh agak smpai waktu poo pun dh boleh tau. yg penting awk jgn stress2 ms handle bby sbb bby boleh tau mak dia stress, lg susah nk dihandle sbb dia pun sama stress ngamuk2. klau sy bby nangis sy tenangkn fikiran nangis tu dgr telinga kanan kuar tlnga kiri. huhuhu buat pekak jela senang cite jgn sama gelabah dgn baby.

12mo trước

faham letih, sy pun dlu smpai burn out nangis2 penatnya. tu sy nekad jg buat rutin dlm penat2 tu. awk nnt nk kerja lg burn out tk ckup rehat. baik mula dr skrng sblm strt kerja.

anak saya ikut rutin maknya. die akan bangun pukul 10pagi tiap hari. 10am bangun sampai 12pm 12pm main sampai 3pm (ajak main petang) 3pm sampai 5pm/6pm tido 6-7pm (mandikan die susu) lepas mandi die akan nak lelap sampai 9pm 9pm sampai 12am bngun 12am sampi 3am tido (bangun susu shja) 3am sampai 7am (bangun susu lagi) 7am sampai 10am esoknya mcm biasa dh bangun cuba la sis ikut rutin ni. klau jadi alhamdulillah. sbb sye pun mula2 mcm awak jgk mlm 30minit tido je bgun2 lpstu anak tk bole tidur lama dulu. memang makan msa juga. dri newborn die mcmtu smpai sbulan lebih bru dapat ikut jadual tidur saya

12mo trước

Baik terima kasih

Buat rutin tidur dia balik sis. Dari new born-skrg (3bln) malam mmg ank sy tidur lena ..tp xtau la kn .. lain ank lain ragam ..boleh la kalau nk cuba ..Ank sy dah biasa ikut jadual ni. Kecuali pergi berjalan lari la schedule dia . 8am-bgun tidur & isap susu - kdg2 dia smbung lg tidur 9am=bgun tidur & mandi 9:30am-10am=main 10am-1pm=isap susu&tidur 1pm-2pm=isap susu & main 2pm-5pm=tidur 5pm-6:30pm=isap susu ,main, bwk jalan2 kat luar 6:30pm=mandi 7:00pm-8:30pm=isap susu & tidur 8:30pm-9:30pm=main 9:30pm=isap susu & tdur

12mo trước

👍

normal awk. sbb bby waktu ni masih xkenal siang malam.

12mo trước

btul sis, sye pun kalau anak2 tido, sye akn tido jugak. dpt la rehat skjap.