Minta Pendapat/tips

Anak lelaki sulung 1 tahun 9 bln tapi masih belum pandai bercakap.. sebelum ni pernah sebut mama, abah dan mamam..sekarang dh x sebut.. Mungkin disebabkan slalu tgok gadget semenjak adeknya lahir. Sekarang sy dh x bagi tengok phone dan selalu ajar ulang cakap dengan dia. Namun, tiada perubahan. Masa bermain susun ring, dia faham dan pandai letak ring. Kalau dia nak sesuatu dia akan ambil tangan kita dan bagi barang tu.. Ada x mama yg sama situasi dgn sy? Boleh bagi tips bagaimana ajar anak cepat bercakap..

51 Các câu trả lời

sama mcm ank syla,umur 1thun 9bln jgk.dia fhm semua arahan tp bila sebut perkataan tu guna bahasa alien dia la.tp sesekali ada jgk keluar perkataan yg dia nk luahkn tp xpetah sngat berckp mcm kakak dia dlu.

Nak lebih selamat.. Boleh pergi jumpa doktor ya.. Tapi biasanya umur macam ni kalau boleh terima dan dengar arahan okay lagi.. Pantau dulu anak sis.. Kena banyakkan ilmu tentang speech delay ye..

6mo trước

btl. yg penting tgk anak blh terima arahan atau x. blh fokus atau tak. harap2 anak puan yg bertanya dpt refer ke pakar. di situ pakar akan monitor dan tgk sama ada anak cuma speech delay atau ada ciri-ciri autism. ciri2 autism termasuklah x blh terima/x phm arahan mudah dan x blh fokus

Selalu berbual dengan dia. Tak kesah borak pasal apa pun. Lama2 dia akan faham. Tp mungkin ambil masa. Bergantung pada perkembangan setiap anak

sya pun tgh alami situasi yang sama puan. Anak sya pun sebaya anak puan. dia dulu sebut mak papa mama skang xnk sebut da tp dia ckp perkataan sesuka hati dia like meaning less

Kena banyak bercakap dgn anak. Kalau risau boleh bagitau nurse. Nanti diorg refer dgn doktor pakar

sama dgn usia ank saya lelaki..dia fhm jer klu cnth syg mama..terus jer syg..suruh duduk..duduk je..tpi bab nk susu..nk gi jln2..pegang tgn herek..

Anak kita sama umur, tp anak sy ni suka gigit n pukul org. Cakap pn bahasa dia je, kadang2 je dngar dia cakap bukak didi. Susu pn dia cakap cucu.. normal ke?

anak kita exactly sama puan,tak tau nak buat cam mana , doctor hospital bagi appointment speech and kerja raya seb tak de eye contact

anak saya pon cmtu...kalau merajuk lari tepi dinding dan menangis...comel...sekarang kuat merajuk...kuat menangis ..dan sangat manja

sama la mcam anak saya atuk ngn nenek dye selalu sngt bagi gadget xthu nak buat ap dah...masih belum lagi bercakap da 1tahun 9bulan