bagaimana nak kurangkan screen time?

anak 1y4m. dia dahulu high demand baby. selalu bg dia tgok tv je supaya dpt buat krja yg lain.kami parents yg bekerja. skrg kami nak kurangkan screen time anak tapi ada x cara yg mudah? kdg2, dia tgh main dgn toys tapi bila kami tutup tv dia marah nangis nak jg dgr suara kartun dia tu. ada tak tips yg sudi kongsi🥹.

5 Các câu trả lời

Anak sy kalau tak pasang tv pn ok.. Tp kalau dah pasang nak melekat jeee😂. Bila tutup mula la nangis, tp sy tak layan biar je dia nangis, kejap je berhenti pastu dia main mainan dia pula. Tp timing makan sy buka tv juga, sambil tu borak2 jg la dengan dia.. Kalau tak buka tv pun, sy bagi mainan yg dia suka sambil2 tu suap dia makan tapi ambik masa lama sikit utk habiskan haha

sama , 1y4m jg . dia tk kisah sgt ada tv ke tkde bila x bg. tpi masa mkn mmg dia nk tv bru buka mulut , laju nk hbskan makanan . skrg sy try bagi screen time bila btl2 perlu je . masa mkn pun sy kentalkan jg hati bg makan sambil main , lari2 . dkt sejam jg nk mkn tu pun xhbs tp sy happy bila anak boleh makan xde tv walaupun xhbs . kita slow2 bentuk dia . nnt ok la .

Kena banyakkan main dengan dia. Macam saya dan husb pun kerja. Time nak buat kerja atau nak rehat kejap baru pasang tv dekat anak. Tips yang saya dapat kalau nak tutup tv kena selalu cakap byebye dekat tv yg dia tengok tu. contoh ayat; ok jom tidur. Say byebye to omar hana/ms rachel. Nanti anak pun faham dan akan lambai bye bye sebab dah tahu waktu tu akan tutup tv

bukak tv ble keadaan memaksa contoh klu sye nk msk/ tggal anak kejap sye akn onn tv.. lps tu memg akan join anak main.. main bola ke main cakk2 ke main lego ke.. slalu nye anak ok je ble kte lyn dye main.. bley slow2 tutp tv ble nmpk anak da leka main tu..

5mo trước

ok terima kasih 👍🏻. saya akn try lagii💪🏻

maybe boleh try lebihkan activity luar rumah. so takde tv. mainan tu parents kena join main sekali. or try sorok tv? takde cara yg mudah nak ubah habit dia. keep trying okay