Sedih dengan diri sendiri

Aku rasa kosong. Nak mngadu takut org x faham. Org lain mcm senang dpt anak. Kenapa aku takk??? Pernah miscarriage sekali tp org lain pun lps gugur senang je lekat balik. Kenapa aku takk?? Nak letak kesalahan ni pada siapa? Yg aku tau kebanyakan akan letak salah pada perempuan. Diorang x fikir pun perempuan tu dah sehabis usaha. Stress sangat sangat. Lbih2 lg bila kawan2 yg baru kawin pun dah lekat. Aku dah kawal makan kawal pergerakan kawal aktiviti but I got nothing. Skrg stress aku bertambah bila berat pun dah naik sbb aku x berani nak buat aktvt lasak kononnya TTC. Sangat sangat sedih dan kecewa ??

42 Các câu trả lời

Ya allah.. Sis..kene pcaya pd qada dan qadar..Allah yg bg rezeki smua ni..ada sebab kenapa yg kita xtahu kenapa Allah blm kurnia kan lg anak tu..bile fikir positif mgkin kita jd xstress... Tenang2..doa banyak2..jika terbaik utk sis..dia akan dtg sendiri.. Sy pernah jgk hadap ni..kwn2 yg lmbt khwin dr sy sume dah lekat..tp nk bt cmna rezeki diorg.. Jgn persoal kan kerja Allah ya..tu yg slalu husband sy slalu advice bile tgk sy down..

Teruskn doa sis, biras sy 16 tahun kahwen, dh mcm2 cara buat utk pregnant, siap amek anak angkat...now anak angkat dh masok darjah 1, bulan lepas alhamdulillah ktorg dpt tahu dye pregnant..perancangan Tuhan kita x tahu..mungkin Tuhan nk tgok sejauh mana kita doa dan usaha...teruskn usaha sis..Tuhan x kan uji di luar kemampuan kita..mengadulah pada Allah..in Syaa Allah ada rezeki sis dgn suami nnti..

Hi sis...boleh dptkan consult dri pakar. Maybe doc akan bg clomid,ubt kuat rahim or sis amalkan folic asid sis. Actually suami sis pun perlu mainkn peranan penting. Kurangkan kafein,merokok dan activiti2 tidak sihat. Pregnant ni makin kita fikir mkin stress..so hormon sis akan berubah. so sis tak perlu fikirkan sgt. N one more..if sis nk ttc..guna opk. ovulation test. beli yg murah jer sis. hope sis ada rezeki.

sis sabar ye . sy menanti 5tahun untk ade zuriat sndr .. doa jgn ptos sis . bsangka baik dgn allah .. mcm kakak sy kwin bru 8bln dah prgnt . rezeki die . sepupu sy sbln kwin dah prgnt . rezeki lain² sis . slgi kite ade rahim .slgi tu kite bole ade zuriat sndr .cme cpt dan lmbt je ..sy doa kn semoga sis dan yg smue msih menanti zuriat .akn dkurnia kn zuriat xlame lg ..aamiin³

Sabar ye sis. Kakak ipar dengan abg sy pun sama. Nak dekat 10thun kawin, pernah byk kali gugur. Skrg pun still belum ada rezeki. Saya pun sama. Masih Ttc jugak. Kadang² memang la rasa down bila org asyik tny je. Tpi jangan stress. Doa yang baik² je. Semoga kita semua yang masih ttc ni dikurniakan zuriat yang soleh&solehah. Aamiin 🤲❤️

sis jangan stress..lain org lain ujian nye..kakak sy kawen skali dgn sy..dah 8 tahun..dia xpernah mengandung..sedangkan sy nk masuk anak ke 4..tp dia relax je..wlaupun sy tahu hati perempuan mesti nk anak sendri kn..sis elak kan stress..klu stress lg susah nk mengandung..byk kn doa.. insyaAllah suatu hari nti akan ade rezeki sis...

Jgn mengeluh dgn nsb sbb aturan kita da ditentukan sejk bayi lagi.. yela sapa xstress kan dulu pun sa mcm tu kawin bp lama xde anak da cerai dpt gelaran janda last2 dapat anak yg tak terduga dapat gelaran single parent.. yg fhm tu fhm la... kesimpulannya dugaan setiap org lain2 hanya yg kuat shj yg dpt tempuhi.. byk2 berdoa..

Utk ttc ni sis, first xboleh stress.. Saya pernah rasa wlpon sekejap je ttc.. Sis da pernah buat ujian x lpas gugur tu? Bape lama sis gugur? Kalau da sethun dua atau lebih,, better check kesuburan.. Sbb kita xtahu mgkin tiub falipio tersumbat kee, ape ke.. Apepon try ikhtiar pegi klinik.. InsyaAllah doc akan guide sis

rasenye bersenam kena jgak. pastikan stamina stabil sblom mgandung. sbb time mngandung perlukan stamina yg kuat. stress juga boleh membunuh benih. cara yg terbaik, ignore. kuatkan mental, sbb nak beranak pon kena mental kuat. mgkin sis blom btol2 brsedia, Allah akan bagi kpd yg Allah tahu dah bersedia.

Sama lah saya pon rasa perasaan macam tu..jangan katakan tengok kawan kawan..tengok ahli keluarga sendiri pon sudah lah..akak saya kawen tak sampai bapa bulan terus 2line..saya dah dekat 2tahun still menunggu dengan penuh redho sis..apa apa pon saya tetap usaha dan terus berdoa...keep strong sis😘