Stop Breastfeeding Newborn

hello, ada tips tak macam mana nk stop breastfeeding? Sbb anak saya salah latch sampai sekarang sakit sangat puting kalau dia isap 😢

6 Các câu trả lời

sy mula2 pon mcm tu. tak brapa reti nk latch. n dlm 1 hari tu bby sy mmg kuat nk susu. rasa sejam stengh dah nk lagi. mmg pedih. lgi2 bila nk mandi,puting kne air/puting kne towel/kne breast pad tu. then puting crack sikit2. dri puting warna gelap dah tukar warna pink😂😂😂 dia punya hakis tu. tp lama2 ok dah sis. sy takde sapu apa pon. cuma adjust latch, n pgg support bby n support dada btul2.. hri2 buat n adjust.. skrg dah ok. sakit tu biasa sis untuk awal2 ni.. tp kalau boleh jgn laa smpai brdarah/mlecet..kalau dah luka brdarah mlecet tu, yg tu kne jumpa dr/sapu krim/minta advice dr..

Sy pn sakit jgk masa bg sbb bby selalu hisap lama. Mgkin ssu tk keluar byk n slow. Lepas dia lepas mmg sakit cpt2 sapu cream. Lepastu tuam dgn ais. Saya jgk cmpur susu formula. Tkde la kerap sgt bby bf. Sbb puting saya pon melecet ans luka kdg2.susu sis byk tk? Kalau byk try pam.. bg guna botol.dpt jg dia minum susu sis. Sy ni blom byk lagi susu. Tgh usahakan sbb tu bg jgk bf kdg2 😭

2y trước

Haah awal2 latch betul, lama2 latch pandai sakit macam dia main2 puting tu hahah. Skrg saya pam ja sbb susu masih byk.

Hi mommy. Saya pun pernah alami masalah latching. Tapi tak perlu stop pun. Kalau dah melecet boleh pam dulu. Letak susu badan kat puting untuk kurangkan sakit. Kalau dah sakit sangat boleh tuam breast dengan air sejuk-air panas. Boleh jumpa doc juga, takut mastitis juga. Doc akan tengok keperluan kalau perlu ambil antibiotic.

2y trước

Ye, sakit sangat bila dah crack. Boleh sis kalau sis stay dekat dengan area Shah Alam ada bf consultant. Kalau tinggal tempat lain, saya tk pasti

Sy pun anak macam tu.. Tapi sy tak stop bf, sy cari solution untuk betulkan cara pegang baby masa menyusu.. Alhamdulillah settle dah masalah niple crack sy.. Kena sabar sikit sis.. Tak pun awk pump and bagi baby guna botol jer.. Syg kalau nak stop bf nanti susu pun stop

2y trước

Sy jumpa lactation kaunselor.. Dia ajar posisi menyusu yang betul supaya baby pandai latch.. Cek tounge tie takde pulak.. Bila posisi betul nipple takan sakit.. Melainkan baby hisap lama

jgn stop bf nanti susu drop, perah la, kalau pam maybe sakit jgk.. blh guna tangan, bg guna botol gilir2 direct bf

Dua2 puting ke sis .

2y trước

Haah, both puting sakit 😞