Hi mommies.

Ada tak kat sini baby 6 bulan suka tgk tv? I bekerja dan emak i yg jaga bby saya .. so dia selalu bukakan tv unk bby supaya dia ddk diam... i ada baca ada masalah brain development nanti,tak tau cara stop watching tv... any solution?#advicepls #firsttimemom

3 Các câu trả lời

baby sy tak suka tgok tv.dia lbih kpd buat "kerja".ni anak no-3 sy.bila sy tak tnjuk vdeo,tv,sy nampak kemahiran psikomotor dia lbih laju bbanding kakak² dia dulu.dulu masa anak pertama n kdua sy ad lakukan kesilapan sbb tlalu awal tnjukkan vdeo.mudah kerja kita tapi kesan buruk utk dia.itu yg anak ke-3 ni sy tak lgi ulang kesilapan y sama.sy cuba lah buat y tbaik usahakan mana².wlupun masih byk kurang tapi itulah..mumy,kita kena sama² buat yg tbaik utk anak kita ya 💪

sis masih sempat je stopkan tv.bykkan beli mainan selamat utk baby.sis ad je beli mainan utk baby.kan.cuma sis kena bykkan masa ajar anak flash card,gambar², n bawa baby bjalan dan ajar baby pergi ke tmpat y berbeza suasana berbeza dan main dgn baby bykkan juga. baby akan dpt memori tersimpan dan dia akan lebih aktif dan jadi lebih bijak 😍.bykkan juga mainan develop thinking skill dia.dia akan suka nanti.

Bagi dia mainan yg ada bunyi, ada lagu2, dan lampu2.. Kene kerap main dgn dia, layan dia. Baby suka dilayan, penat sikit tp berbaloi.. Bacakan buku cerita utk dia.. Jenis buku lembut tu, xdalah koyak..