Kuning bayi tinggi

Ada tak cara turun kuning bayi tanpa guna susu ibu ,, saya da pam pon memg xkluar susu badan.. bole tolong bgi cadangan ##seriusnanya #ingintahu #firstbaby

13 Các câu trả lời

actually kena bagi bby kerap hisap baru susu akan keluar juga wlopon lambat. sbb nak pam awal2 ni ada caranya. cuma ye la faham bby kuning tinggi kan & kita pon worry bby lapa nak susu, susu xkeluar. takut bacaan kuning melonjak naik. anak sy 2nd ni pon keluar 1 hari lambat susu badan. so, bila bby xada di sisi. sy massage dulu breast then pump 1 breast 10min. then repeat balik step sama dekat breast sebelah lagi. ni klo single pump la. pastu sis rehat both breast 10min. then ulang balik step massage & pump. sy 2x ulang step ni dah nampak susu nak keluar dkt nipple, i stop & go for marmet. make sure juga saiz corong pump sis sesuai dengan sis & suction pump sis tu ok tak sakit bila pump. bila sis nak marmet pula kena buat area areola ya. awal2 tu picit kuat sikit mmg sakit. pastu xsakit da. refer utube. klo masih di hosp, minta tolong nurse check & ajar cara marmet. nurse tolong je inshaAllah.. sbb faham bukan semua org tahu cara marmet yg betul. susu kolostrum warna nak dekat kuning, texture tu pekat n keluar sikit2 lelehan susu tu so, sis kena kumpul tarik guna syringe ok. bubuh dalam bekas bersih bertutup. or syringe yg sama tu boleh je simpan dalam ziplock bag. boleh google susu kolostrum tu rupanya camne ya. ada org xtahu rupa susu kolostrum ni & kuantitinya pon bukan byk sgt pergi buang pula susu kolostrum. sayang. byk benefit dia. sis boleh bagi susu tu guna feeding cup or syringe tu dekat bby nnt. cara lain adalah dengan: 1. topup susu fm. 2. ibu minum susu kambing & continue breastfeed bby. 3. ibu pantang makan jamu, halia, kunyit, lada hitam & continue breastfeed baby. 4. if sis nak bby try mandian kucai, mandi guna herba sensei ke apa up to you. as long as petua yg tak memudaratkan bby. & bukan petua yg kena suap apa2 dekat bby. sbb bby bawah 6 bulan boleh minum susu ibu/fm sahaja. lain bby lain, sesuai utk anak dia, xsemestinya sesuai utk anak kita. klo sy, petua lain mmg sy xikut just focus bagi susu dekat bby je. sbb nak bagi bby kerap kencing & berak baru kuning cepat turun. tanda bby cukup susu, bby kerap kencing & berak. air kencing warna jernih. bila berak tahi berubah jadi warna kuning mustard. berat bby naik. sy doakan semoga anak sis cepat turun kuningnya & supaya sis dipermudah untuk susukan bby sis. aamiin yra

bg anak susu dgn kerap.cpt turun kuning.klu susu badan xde bg susu formula pn xpe.bg baby BYK kencing dan berak..nti awk beli pil tambah susu..sy dulu camtu lah.mkn sawi.lobak putih.tgok Google cmne nk bg BYK susu.kne rajin cari.ok wak😁

Saya dulu, beli ubat kuning baby dekat kedai ubat cina. Dia macam serbuk teh rendam dala air suam utk mandian baby. Kulit baby akan warna kuning nanti. Tak perlu bilas. Cubalah sampai kuning berkurang.

Actually kuning baby depends on ibu. Kk selalu cakap ibu jangn makan makanan yang panas . Pastu kunyit, halia semua tu. Then kena kerap bagi dia susu. Biar dia banyak kencing and buang air besar

cuba try bagi susu karihome.. sambil² tu marmet jugak bg keluarkan susu badan.. anak sy kuning tinggi dlm pantang.. dekat sebulan kuningnya.. bagi karihome alhamdulillah turun...

Suruh suami sedut Mula2.. Bg keluar, bukan nk lucah. Itu zaman org dulu2 buat.. Minum air byk, mkn krismis, kurma. Klau xde dlm masa seminggu bg je susu kambing.

baby berapa hari? kalau baru xsmpi seminggu mmg pum xkeluar sbb colostrum tu sifatnya likat,kena marmet.. sentiasa direct feed baby on demand atau setiap 2jam..

buat teknik marmet.. mengurut.. mkn nasik & air kosong bnyk ckit.. nasik pun mkn sayur hijau & ikan & ayam.. minum horlicks

Cuba cari akar seruntun, calit getah akar seruntun dkt tapak Kaki baby, buat 3 Kali sehari.. insyaallah kuning beransur turun.

saya dlu masa first baby saya mandikan anak saya dengan daun jambu batu berhari- hari sampai kuningnya turun.