Folid acid

Hi, ada ke kat sini pernah allergic folid acid? Saya sebelum ni dh pernah pregnant 2 kali tapi dedua gugur. Jadi utk kali ketiga ni saya tak consume apa2 folid acid sbb ada yg cakap dgn saya takut folid acid penyebab gugur. Logik ke macam tu? Ada sape sape tahu tak?

3 Các câu trả lời

gugur before 12 weeks ke sis? general medical consensus cakap selalunya keguguran before 12 weeks ni disebabkan badan kita sendiri yang reject baby, most probably sebab ada genetic atau mutation problem. all the more reason untuk consume folic acid sis. supaya tak ada masalah neural tubes etc. kalau sis risau nak consume folic acid, jangan tinggal terus. at least try cari alternatif. macam methylfolate. methylfolate ni more bioavailable form of folic acid, lebih cepat badan kita serap. ataupun buat green juicing everyday, banyakkan sayur-sayuran yang kaya dengan folate.

12mo trước

betul mummy, badan sy perlukan 400mg/day so docter suggest folic acid lain bnyak jugak la try sampai dpt yg kena. .ada mkn cery berry, ada mkn hitam betul najis, last br dpt yg oke alhamdulilah

Siapa yg cakap? Doktor bertauliah? Sesiapa yg nk pregnant tu lah wajib makan folic acid nie sbb folic acid nie sgt2 penting untuk pembentukan tulang belakang baby dan juga pembentukan tempurung kepala baby... KKM pun sarankan pengambilan folic acid 2 bulan sebelum kahwin, so betapa penting nye lah folic acid nie.... Bykkan membaca dr sumber yg dipercayai ye sis... Bukan setakat dgr org berckp kosong tiada ilmu. Gugur tu byk punca boleh jadi. So the best way boleh check janin x menjadi sebelum2 nie sbb apa. It can be from ur gene or ur husband gene yg x menjadi.

12mo trước

Klau berocca tu elok tak amalkan sbb ada asid folid kan

Yang cakap tu doktor yang buat pemeriksaan on u ke? Kalau bukan then tak logic sis. Disebabkan u dah pernah gugur 2 kali, it is advisable to bukak buku awal. Usually mom yang ada miscarriage history dapat buka buku awal.