Susu ibu//hormon oksitosin

Ada ibu, mak, mommies, mama, umi dekat sini yang breasfeeding anak tapi tak ada hormon oksitosin tu? Masa saya pantang mmg meriah kalau anak minum sebelah breast sebelah pun duk mengalir2 😂 tapi skrg anak dah 7 bulan ni hm mmg tak ada dah lah. Saya tak rasa susu saya drop. Sebab baby minum okay je bila saya picit pun okay. Berat badan anak pun okay. Cuma saya nk tahu ada tak yg mcm saya? #BreasfedBabies #breastfeedmamaBFmom

1 Trả lời

bila susu ada bermakna hormon oxytocin masih lagi ada. bila hormon tu takde nanti kering lah susu tu. bila anak makin besar mmg normal tak menitik dah. breast dah menyesuaikan keadaan dgn keperluan anak. awal dulu masih belum adjust dgn keperluan anak, tu yg kadang akan mengalir. selagi anak boleh menyusu tu hormon tu mmg ada.