18 weeks : Anxiety bila check up

Ada apa cara untuk kurangkan anxiety bila pigi check up ya? Anxious bila pigi jumpa doktor dan scan.Bp saya selalu tinggi bila jumpa doktor. Around 140-150. Tapi kalau normal kat rumah around 100-110 saja.

9 Các câu trả lời

kalau ada gambar scan baby or gambar 1st time buat upt double line, boleh try tengok sambil² ingat apa yg kita dah dpt dari Dia. InsyaAllah akan timbulkan rasa syukur, fikirkan semuanya yg kita buat utk baby kita or maybe kurangkan anxiety kita. Sy PJJ dgn suami, setiap kali check up sorang diri rasa sedih tgk org lain bawa suami, kadang penat kena bergerak sendiri tanpa suami tolong sampai tercungap-cungap. Tgk gambar scan baby sendiri buat rasa tentang walaupun kadang menitis juga air mata 😅

2y trước

ok , thanks!nanti try cara ni..sambil tunggu sambil tengok gambar scan baby.harap dapat tumpukan perhatian ..reduce anxiety dan elak dari byk fikir. takut jugak bp tinggi kat klinik sebab nanti refer hospital lagi. tapi balik rumah memang bp ok..check tiap hari around 100-110😅.

Masa first pregnancy enter je 3rd trimester heart rate mesti 130 ke atas. Setiap kali check kk mesti kne buat ecg. Tapi elok pulak reading. 36 weeks kne tahan ward sbb yg sama, buat holter test, echo test sume. Tapi nmpk normal je. Jadi setiap kali ward round nurse mesti suh bertenang control breathing baru la dpt bacaan normal. Igt yg indah2 sis, so kita relax skit. Semoga dipermudahkan urusan semua.

2y trước

i pun first pregnancy sekarang, sis.ya betul, kat klinik mesti 130 ke atas ..sebab tu nurse cakap terlalu tinggi😅. tapi kat rumah memang between 100-110. tapi so far, die tak suruh buat ecg test apa apa lagi.harap harap check up in future boleh between 100-110 je. thanks for sharing ya.

sama la... kat klinik kemain berdebar bp naik 130-150 n pulse 110+ pergi nya... kat rumah 100-115 gitu je... doc suruh mkn ubat darah tinggi tp bp jd low sgt 90/53 sampai pening2 xleh buat keje... dh buat thyroid test, ecg test 2kali smua normal je.. so kita ni jenis white coat hypertension jela sbb bp n pulse naik bila kat klinik je 🤣

2y trước

ya betul sis..kita ni jenis macam white coat "hypentesion".pigi hospital ke kk jadi gelabah terus bp dan pulse naik gile. before pigi check up kat rumah , ok je bp sama u 100-110,pulse pun ok 70. lepas 1 - 2 jam kat klinik,terus 140-150.aduii.semoga nanti bp elok elok dah.i cuba try relax. thanks fo4 sharing sis😊.

Experiencing the same, currently 20weeks pregnant. Dkt klinik BP tinggi, tangan ketar sampai nurse syak ada thyroid. Balik rumah, semua normal. Tiap kali ke klinik, taktau nak rasa mcmna. Cuba minta husband teman checkup pon takmembantu keadaan masih sama 🥲

2y trước

Sama, kadang jeles ngn mommy lain. Sampai part saya, hmm 140++ bp nya. Terus misi suruh check balik dlm bilik sambil baring. Then elok pulak 120 mcm tu je. Masalah lain takde , masalah check bp ni je tak boleh bertenang lgsg. Semoga baby baik2 je lah 🥺🥺

Lain pulak dengan saya. Even check dekat rumah pon takut. Tengok mesin check bp pon dah berdebar semacam. Tak tau la nak buat mcm mana dah. Dah pujuk diri untuk bertenang tapi still tak boleh

Macam saya masatu sampai kena refer ke hospital 😅 tapi sekarang okay dah. Sementara tunggu tu saya layan drama dalam fon hehe. Tau tau nombor kena panggil dah.

2y trước

so apa yg u buat improvekan ya? layan drama mase tunggu ke?🤣sometimes i langsung tak dapat focus yg lain.

Kita sama, kat umah ok je.. cek ngan nurse bp tinggi gila mcm org kena darah tinggi, repeat check ngan doc elok pulak darah..

2y trước

ya betul sama. kat rumah bp ok je. check dengan nurse kat kk. nurse ingat kena darah tinggi. kena bagi tau anxious sebab datang check up. tapi nurse nak jugak i on observation darah tinggi. suruh datang lepas 2 minggu😭.

Sama sisss.. lagi2 kalau ke KK.. skrg sy teruskan di Kpj je.. sbb x stress sgt..

2y trước

Dr akan sembang2 dulu baru amik BP.. dah tak pegi KK dah skrg mmg g kpj je.. so far BP dr ckp very good…

makan makanan favourite sebelum check up, temankan fikiran. jgn takut.

2y trước

ok..thanks!nanti i try try.tapi kalau terlalu anxious,tak lalu makan sometimes🤣.