Minyak kelapa dara

34weeks kn minum mnyk ni ok tk ? And consume die ade sesiapa tahu tak mcm mne ? Means brpe kali mkn ?

4 Các câu trả lời

Doktor obgyn tak advice pun untuk consume minyak kelapa dara ni sebab boleh lembutkan kawasan perineum menyebabkan banyak koyakan waktu proses bersalin nanti. Better guna untuk buat perineal massage je supaya otot bersalin kuat nanti, risiko koyakan pun kurang.

Sebenarnya minum minyak kelapa dara tak buat baby senang keluar pun sebab bila dah makan, dia akan dihadam dekat perut. Tak pergi ke bahagian vagina pun. Lebih baik puan buat perineum massage boleh start 35 weeks

Boleh minum 36 minggu ke atas. Seeloknya sapu dan urut minyak pada bahagian perenieum supaya senang untuk bersalin nanti. Amalkan 36 minggu ke atas

Sy tanya nurse, dia kata xblh amal awl2 sbb nnt susah nk jahit klu ada koyakan masa bsalin. Tp better consult dlu dgn yg pakar ok.