Salam Ada yg sama dgn Sy tak? Anak ke 7 Ni Sy terkena GBS.. adakah boleh bersalin normal kke?

33week #bantujawab

1 Trả lời

boleh. nanti at least sejam sebelum bersalin doktor akan bagi antibiotics.

5mo trước

takde lah GBS tak affect saiz & berat baby jangan risau. risiko GBS cuma bila bersalin nanti baby akan lalu vagina kita, risau kuman masuk mata atau mulut baby jadi infection. sebab tu kalau ada GBS doktor akan suruh cepat ke hospital kalau dah ada tanda, sebab kena bagi antibiotics sekurang2nya sejam sebelum baby lahir. lagi2 sis dah anak no 7 kan, kut baby lahir cepat sangat antibiotics tak sempat sejam dalam badan, dia tak efektif. tapi sebenarnya even tanpa antibiotics pun, chances untuk baby dapat infection sangat rendah. doa banyak2, inshaAllah Allah jaga sis & baby ya 💜