bila boleh melakukan pekerjaan rumah setelah beranak e-caesar

26/2/2024 sya tlg mlahirkan scara e.caesar disebabkan bby xnak trn2.sya bpantang d rumah sndr dan djaga oleh mak sya sndr.sya ada sorang ank lagi yg brumur 4 Y lebih.mula2 ok la djaga oleh mak sndr tapi lama2 tiap2 hari dengar mak mngeluh letih dsebabkan semua pekerjaan rumah dbuatnya.bukan sya tak nak bantu tapi setiap kali saya nak buat sesuatu mak saya pasti bising cakap ini itu.saya ada tanya doktor,boleh melakukan sbarang aktiviti yg ringan tapi jangan angkat barang2 berat dulu.luka caesar memang ambil masa utk sembuh tapi tidak boleh tlalu memanjakan diri sangat utk elakkan komplikasi darah beku.tapi mak saya ni susah sikit nak faham,semua yg dia cakap dia saja yg betul.smpai memandikan bayi sya sndr pun dia yg aturkan.bila semua dbuat oleh mak sya,tiap kali itu la saya dengar dr mulut dia ktidakpuasan hati dia.kadang2 saya jd stress smpaikan sya rasa ni mnyusahkan mak saya.bila mak mentua saya ingin menjaga saya macam2 pula bantahan dia,cakap ini itu la apa tapi bila semua kerja dbuat tiap kali tu la mulut dia mngeluarkan kata2 yg tak mnyenangkan hati.#adviceplease

1 Trả lời

Saya minggu ke 2 dah mula buat kerja rumah sendiri… 1st n 2nd week saya rehat betul2, bertungku bagai, lepastu saya basuh baju sendiri sidai baju lipat kain sapu sampah mandi baby semua sendiri… Kalau czer takleh dok saja lama2 takut darah beku kena bergerak jugak… Cuma elakkan angkat benda2 berat jaa…