Soalan berkenaan ebm. Please help!

1) Susu frozen/chilled lepas keluar peti ais, diletakkan dalam cooler bag berisi ice packs, kemudian saya bawa travel selama 2 jam lebih kurang. Sampai ke destinasi, saya letak dalam peti ais semula. Berapa lama susu akan bertahan? 2) Saya pam beberapa stok dan letak dalam cooler bag berisi ice pack di tempat kerja. Kemudian saya balik rumah dan letak dalam peti ais bahagian chilled. Berapa lama susu akan bertahan? 3) Untuk breast yang agak besar pam jenis apa yang sesuai untuk digunakan di tempat kerja? Kalau puan boleh nyatakan brand sekali, terima kasih. Sekarang saya pakai pam corong brand pigeon. Mak mentua yang belikan. Ok je cuma saya tak boleh nak ke mana-mana la.. 😅

1 Trả lời

1) Frozen dgn chilled berbeza. Frozen once awak dah keluarkan dari freezer & cair, kena guna dalam masa 24 jam shj. Kalau dah warmkan kena guna dlm masa 1 jam. Chilled pula, suhu chiller sama dgn suhu dlm cooler bag berisi ice packs (wajib pastikan sama suhu which waktu keluarkan tu kita boleh rasa ebm tu masih sejuk/chilled, bukan apa takut ice packs dah cair & susu dah tak sejuk). Since suhu dia sama, tahan 3-5 hari dari tarikh kita masukkan dlm peti ais. Let say awak pam pagi ni terus masuk chiller then petang awak keluarkan masuk cooler bag sebab nk travel 2hrs balik kampung, bila sampai kampung awak boleh terus masukkan dlm chiller di kampung so baru dikira 1 hari. Masih tahan selama 4 hari lagi. 2. Sama juga 3-5 hari sebab suhu yg sama. Disarankan hari ketiga tu dah boleh naikkan ke bahagian frozen if x guna. 3. Utk dptkan jawapan ni, awak join group happy breastfeeding malaysia or breastpump prevlove/new kt fb. Di sana ramai yg boleh share jawapan.

7mo trước

Maaf sis saya segan group tu tak dapat buat anonymous.. sebab tu saya tanya sini..