Kehamilan isteri ku

Maaf saya nak tnya, bini saya sekarang ni dh hamil 6 minggu. Cuma saya risau sebab bini saya beritahu dia hilang selera makan. Makan apa pun tak mahu. Kalau makan dia muntah balik. Lepas tu dia rasa kejang dekat bawah perut. Adakah semua ini normal?#ingintahu #bantusharing #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya

8 Các câu trả lời

Mmg normal. Suami beli beberapa jenis makanan trial and error. Selalu sy makan sesuap dua je dan cuba utk telan. Sbb walaupun xde selera rasa lapar tu mmg xleh tahan dan bb perlukan nutrisi. Mmg selalu nasi, mee semua sy xlalu. Sy makan buah banyak mcm jambu batu, kiwi, oren. Buah yg bnyk serat lagi bagus utk tahan lapar. Lepas makan sikit sy baring terus cuba tidur utk tahan rase muntah tu. Rutin sy mase 1st tri hari2 baring tido lepas mkn. Lagi satu sy xminum air bnyk lepas mkn. Sy perasan klu minum terus kembung perut dan muntah. Lain org lain badan tp boleh cuba tengok klu jadi utk isteri.

2y trước

Terima kasih2👍

normal alahan mngandung... utk hilang loya boleh bgi ni mkn buah ii an fresh mcm jambu batu, oren, epal, anggur, tembikai, minum pon mcm tu... bgi jus buah, klau x mmpu tiap hari nk beli buah, beli kn air sunquick tu... kne mkn jgk paling ringan pon sarapan air milo, susu, roti, biskut, aot, dan elak kn makanan yg pedas ii ye utk elak kn rasa loya, pedih ulu hati, dan lain lain, kejang ii tu normal jgk utk permulaan tumbesaran dan perubahan hormon... klau ada pendarahan keluar bnyk segera ke hospital ye.. btw tahniah jaga isteri baik ii dan kandungan jgak jgn bt keje berat ii

2y trước

Alhamdulillah Terima kasih2 👍

bykkan minum air. pastu cuba gak mkn sesuap dua nasi ke mi ke bubur ke. buah pun cuba mkn sikit especially jambu sbb buat hilang loya n pahit tekak. kena paksa klau x nnt dh kena masuk hosp sbb dehydrated lg x best. sy masa 1st trimester cmni jugak. mkn muntah. sehari boleh mkn 2 sudu je nasi smpaikan sebulan tu turun 4 kg mcm tu je. awal2 sy x larat masak so byk kongsi mknn suami. dpt satu dua sudu pun jd lah. kdg2 sy mkn jugak biskut buat alas perut. dpt bubur dgn mknn bersup yg x nmpk minyak dia sgt mmg ngam n sng nk telan.

2y trước

Baik2, Terima kasih👍

wife awk perlukan sokongan dan pujukan. cuba pujuk dia mkn or minum sikit. sy pun mcm tu 3bulan, tp alhamdulillah skrg tgh menunggu hari. awk kena byk sbr, dan rajin pujuk wife awk mkn dan minum. sikit pun xpe. psl kejang tu, kalau kerap sgt, baik g cek up kat hspital, sbb risau kandungan luar rahim.

2y trước

Oh begitu okey2, Terima kasih ats tips yang diberi👍

normal je tu awal² mengandung hilang selera mkn itulh alahan.. klau hilang berat badan ckit pun samalh sbb alahan.. tp jgn x mkn langsung kena paksa juga mkn ckit² .. nt buka pink blh bgtahu misi / doktor alahan muntah x tahan sgt nt dorang bagi ubat tahan muntah khas untuk ibu hamil..

2y trước

Okey2, Noted. Terima kasih ya

wife awak kena makan. kena paksa juga utk mkn walaupon sikit. kalau tak mcm mana baby nk dpt nutrisi utk membesar dlm rahim wife awak. if xboleh mkn juga kena pergi hospital. nnt hospital akan drip air..pasal kejang mgkin boleh checkup dkt klinik.. tnya doctor mcm mna

2y trước

sama2 awak. pujuk baik2. ibu hamil ni hormon dia sensitif sikit. kdg2 benda kecik pon boleh buat dia menangis.

kne try n error...jgn biar perut kosong...mkn je apa2...mkn nasi sup,mkn buah,sayur dll...seeloknya mkn kurma,kismis,minum susu jugk...pksa laa sikit mkn even xmampu telan...jgn mkn asam2 xelok taw

ya normal..kejang mungkin tgh proses persenyawaan..moga isteri tuan tabah dan bersabar la ye..

2y trước

Alhamdulillah, Okey2👍