Anak bercakap

Hai semua, boleh saya tahu biasanya anak mula bercakap umur berapa ya? Saya agak risau sbb anak saya sebelum ni ada perkataan yg dia dh pandai sebut seperti papa, susu. Tp lately ni dia langsung tak nak cakap, mcm berat mulut je. Bila nk susu atau biskut dia akan tunjuk atau ambil botol je bg kt kami. Paling teruk dia akan mengamuk kalau tak kena dengan apa yg dia minta. Dia berjalan dh laju, dh pandai memanjat. Adakah itu normal? sbb tengok sepupu dia sama umur dh banyak cakap. Umur anak saya 1 tahun 2 bulan..

42 Các câu trả lời

Usaha je tmbah vocab dia. Anak sy 1 tahun 2 bln pun blum bleh bcakap lg, cuma dia skrg slalu sebut nak3. Semua brg dia nak smpai penat atuk dia layan😂. Dia perlukan org dewasa utk prkenalkan perkataan baru. Chill je. Trust the process. Kalo nk full sentence mmg bkn tahap dia lg sis