Mistik or teknologi?

Assalamualaikum, sy nk minta pendapat. Sy mengandung 9w..mse scan 8w, just ade kantung je.. janin xde lg..bg sy itu normal..tp bg family mertua, x normal..fyi, family husband sy jenis yg percaya benda2 mistik e.g saka or whatsoever. Bru ni husband crite kt ayah dye..then ayah ni pergi la tye org yg pndai berubat..dye ckp sy ade saka keturunan mak yg ikut sy then makan janin tu, thats why kosong mse scan..stahu sy belah mak sy sememangnye TAKDA saka..Family sy pon xpernah cerita..sy pon x pernah kne ape2 gangguan sblum ni..btw ni kandungan pertama..sy x tahu nk percaya ke tak..sbb sy dan family terdekat sy x pnh alami pengalaman mcm ni..arini dorg nk bwak sy pegi berubat buang saka tu..allahu..seram pulak rasenye.. ade sape2 yg pernah alami mcm ni?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

74 Các câu trả lời

Hm , berat masalah awak ni yang saya risau satu je takut orang yang berubat tu ada niat lain .. Better takyah pergi lah puan lebih baik berdoa minta Allah mudahkan urusan apa semua .. Saya pun anak no2 ni susah nak nampak , nampak pun bila usia kandungan dah masuk 14w baru nampak janin tu .. Kadang tu tak nampak sebab ditutupi oleh lemak perut dll selagi dr tak cakap pape jangan risau .. Doa je banyak2 pada Allah ..

Kalau memang kantung kosong tu sebab baby memang tak menjadi. Tak ada maknanya kena makan saka ke apa. Sy gugur 12weeks kantung kosong. Memang tak menjadi lah tu. Bukan tak percaya benda ghaib. Tapi tak boleh lah semua benda nak kaitkan dengan setan. Kena faham ilmu sains jugak. Sains ni ilmu Allah jugak

2y trước

Sy bleeding masa 3 hari sebelum gugur je. Dari awal memang dah tau tak jadi sebab memang kosong.

Hi sis, 8w terlalu awal utk nampak janin. Sy dulu scan 12w pon dr cakap takfe janin. kantung je ade. Dr cakap samada etopic pegnency atau cancer laa nak kena buang ovari sebelah.. Tp sy just cakap ngan dr sy taknak buang lagi sy sanggop simpan sampai betol2 gugur sendri. Sb takda langsg tanda2 sakit atau apa. Sy simpan sampai baby beranak. Dr pon cakap baby sy kuat sama mcm mak diaa. Hehe

2y trước

Alhamdulillah..ade rezeki sis...sy xde rezeki kot..scan xde heartbeat..

Macam saya jumpa doktor time 4 week, doktor kata jangan bagitahu dekat sesiapa lagi yang dah pregnant, tunggu sampai 8 week dan scan nampak baby, baru bagitahu dekat family, memang la kalau first time pregnant overexcited, tapi doktor pun tak nak kita terlalu mengharap, takut nanti kita mentally down, kalau pregnancy tak menjadi, dan kita dah bagitahu family semua

Wasalam, maaf tapi ni bukan mistik ya. Ciptaan Allah memang mcm tu, setiap ibu yg mengandung tak sama. Semua berbeza2. Saya 8 week pon tak ada janin, ada kantung saja. Tp adik saya 8 week ada kedua duanya. Doc advice tgu 2 mgu lg. selepas 10 week ke atas baru nampak jnin. Normal. Mmg normal. In sha Allah, yakin pada Allah yea. Moga urusan awak dipermudahkan.

Cuba awak try scan kat klinik lain dlu sblum p berubat tu… saya percaya dgn saka keturunan… sebab patotnya 8mgu dah boleh nmpk jantung… sy penah baca dulu ada org dah prgnant for 3months last2 p scan tekejut kantung kosong… pegi berubat memg btol kene mkn dgn bende x elok tu… awak ikhtihar sama2 ok dgn husb awak…

2y trước

ni sorg lagi percaya bende tahyul sngt, belajar ilmu sains same sis, skrg dh canggih dh, kantung ksong makne nye janin tak mnbesar ikut masa yg sepatut nya, bukn sbb kene makan di saka, dri zaman dlu mg tu la kejadian nya, cuma zaman dlu tak thu sbb tak ada scan2 ni, itu yg salah kn saka tuuu😪

kalau 8 minggu tak nampak lagi, boleh try scan balik dalam 2 minggu lagi. boleh jadi kandungan kurang dari 8 minggu sebab kitaran haid tak teratur atau sebab lemak terlalu tebal susah untuk nampak jantung atau bayangan janin. InsyaAllah, selagi tiada pendarahan atau sakit senggugut teruk, bukan tanda keguguran. jangan stress2, abaikan benda yang negatif.

2y trước

InsyaAllah..doakan sy ye siss

Allahu x elok mnakot nakotkan. sy sbelum ni scan ptama kali 8weeks pn dokto ckp ad kantung je, janin xnampak. tapi p scan swasta nampak jntung. jgn risau dlu, kk akan bg date lain utk repeat scan. alhamdulillah skrg dah masuk 20weeks. janin dah jelas nmpak semua dah. kekadang kndungan awl sgt, xnampak fetusnya ya. dun worry ,be positive☺️

klu Kandungan masih kecil & nmpk kantung je itu normal, yg x normal tu mcm kakak ipar saya, check up setiap bln elok je, ble dh ckup 7 bln sblm msk 8 bln tbe2 baby hilang, tggl kantung je.. dh 3x mengandung mcm tu, dh g berubat byk tmpt still mcm tu jgk, & dia sendiri mengaku family dia mmg ad saka & sbb dia ank sulung so saka tu d waris kn ke dia..

2y trước

Allah sian nye..so bende ni mmg wujud la kan..xboleh nk tolak bulat2 perubatan islam mcm ni..

Waalaikumussalam wbt.. sy rasa sis patut bertegas dlm hal ni. Cuba bw berbincang dan ckp btl² kat suami / family.. lg pun sis yg mengandung, badan sis.. sis ada hak nak tolak rawatan yg xsepatutnya..sis sendiri lebih tahu diri sis.. banyakkan ilmu parenting masa nak ada anak, bukan ikut² ckp org ke apa.. semoga urusan sis dipermudahkan..