Mistik or teknologi?

Assalamualaikum, sy nk minta pendapat. Sy mengandung 9w..mse scan 8w, just ade kantung je.. janin xde lg..bg sy itu normal..tp bg family mertua, x normal..fyi, family husband sy jenis yg percaya benda2 mistik e.g saka or whatsoever. Bru ni husband crite kt ayah dye..then ayah ni pergi la tye org yg pndai berubat..dye ckp sy ade saka keturunan mak yg ikut sy then makan janin tu, thats why kosong mse scan..stahu sy belah mak sy sememangnye TAKDA saka..Family sy pon xpernah cerita..sy pon x pernah kne ape2 gangguan sblum ni..btw ni kandungan pertama..sy x tahu nk percaya ke tak..sbb sy dan family terdekat sy x pnh alami pengalaman mcm ni..arini dorg nk bwak sy pegi berubat buang saka tu..allahu..seram pulak rasenye.. ade sape2 yg pernah alami mcm ni?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

74 Các câu trả lời

wslam... sebolehnya x perlu pun nk libatkan apa apa kejadian ada unsur mistik... benda mcmtu ada ja dimana mana disekeliling kita...lagi kita kaitkan apa apa dgn dy umpama mcm mngundang dy pulak...dan benda tu lagi suka mendekati... .sy ckp based on pngalaman ya...sy nmpak dan lalui sendri...klau awak dikelilingi org org mcmtu awak kena lebih berhati hati kendalikan diri sndri...klau awak mngikut ja sy risau lain yg jadi...untuk kantung kosong tu,,masa saya awal preggy 6minggu pun dokto ckp terlalu awal x nmpak apa apa cuma ada kantung kosong ja...dokto suruh repeat scan lepas sbulan ...lepas sbulan tu bru nmpak hearbeat ...

kak sya pon cmtu....family suami dia jenis pegi berubat dekat bomoh..dia macm ustaz tp bomoh...ustaz tu ckp rahim kak kosong and dia suroh bwk kak jumpa dia....bnyk kali dia ckp cmtu..tp kak sya ni jenis x percaya langsong....dia hanya baca pendinding diri and ayat2 lain yg boleh menjaga dia dan kandungan...memang perut dia, dia x kan bagi sapa2 pon sentuh.....and 9 bulan lahir je baby...skrg ank dia dh 2....and mengandung lg....bomoh tu ckp bnda yg sama....so sis..jgn la percaya kata2 org ni...kita ada Allah utk lindungi kita ..amalkn la surah2 dan dinding diri...bomoh mmg begitu sikapnya...

2y trước

Sy pon xnk percaya..skrg ni dah down sgt sbb dorg ckp bby mmg xde..suh g cuci..allah..luluh hati ni..

Waalaikumusalam. Saya week 12 kantung kosong jugak sis. Saya nasihatkan sis tak payah la jumpa org berubat tu sis, saya takde bleeding atau apa2, cuma kandungan tak menjadi, better sis pergi private klinik, mintak dr scan dari bawah, sbb dari bawah lagi detail scannya sis. Bukan tak percaya benda2 ghaib ni kan, tapi kalau kita solat, mengaji, dengar org baca alquran takde apa2 masalah. Tak pernah diganggu. Maksudnya kita sihat ja sis InsyaAllah. Bahaya jumpa org2 berubat ni, takut dari takde apa2 nanti lekat benda lain sis. Itu jela nasihat dari saya

Sy cadangkan awk prgi scan yg ada tvs. Biasanye 6/7minggu dah nmpak baby n dengar heartbeat. Nih cuma utk hilangkan kerisauan. Kalau scan perut tuh normal je 8/9minggu pun tak nmpak lagi. Kalau 12minggu keatas masih tak nmpak baru boleh buat next step Kalau boleh takyah lah prgi berubat tuh. Tak dinafikan bnde mcm nih mmg ada. N benda2 tuh pun mmg suka pada yg awal2 kehamilan nih. Cuma utk awk yg kandungan 8minggu tak lah bermaksud ada bnde makan ke ape. Risau awk pergi makin lain jadi 😂 badan kita tgh lemah. Kalau tkde saka pun takut bnde lain yg suka

2y trước

Sy dah scan dkt private..ade fetal pole tp xde heartbeat..😭😭

rezeki,ajal,jodoh tu semua rahsia allah swt .. percyalah dengan ketentuan dye .. sye 5thun tgu .. mcm2 org ckp .. sye ni mandul le , ade saka le , ade JIN tmpang dlm rahim la , suh brubat sana sini la .. tp sye just ermm ok … oyekeee ..then thun 2022 thun ke 6 sye kwin bru la sye pregnant .. so d sbb ape sye mcm tu .. sye serahkan semuanya pada allah swt jodoh , anak , sye serahkan pada dia .. dia sebaik2 perancang .. gudluck sis .. kepercayaan ni pada dri masing2 . actly bg la pluang lg .. nnt 10w ke 12w ke bleh je scan balik ..

cube tye husband tu 8w tu die nk bby dh pandai berlari ke mcm mne? bongok sgt. dh 2023 dh nii. tolong lh amek tau sikit mcm mne bby tu membesar. awk xyh pg lh. nnti kang lain jadi. silap2 org yg nk berubt kn tu yg nk janin awk tu. buat bgi mkn khadam die.

2y trước

terhiburr sy baca komen sis betul apa sis kata tanya org tu boleh berlari tkk klu boleh lain macam

mmm nak percaya atau x terpulang..tp yakinlah benda ni wujud..cuma harap d jauhkanlah benda2 yg xelok dkt sis...bg saya cuba kedua2 rawatan.. cuba scan dkt klinik lain dulu..kalau nak berubat..cari yg org betui2 guna kaedah berlandaskan ayat2 al quran.. xnak memandai, cuma saya juga pernah alami benda yg sama.. sihir pemisah ..kena sewaktu hamil.. tp kes sy alhamdulillah baby 6 w dh nampak..jantung kuat.. doakan ank kita sma2 kuat.. allah maha mendengar,maha berkuasa ke atas makhluk sekian alam..

2y trước

Sy scan klinik lain smlm..bby nmpk tp xde heartbeat..😭😭😭

hmm...pandai berubat? org yg berubat 100% bantuan Allah swt TAK AKAN sesekali buat kisah dongeng mcm tu.. bawak g berubat buang saka ke atau nak bg habuan yg dlm kandungan tu dkt org lain? mmg kita wajib percaya wujud makhluk halus tapi beware. ramai sgt "ustazzz" jadian sekarang. sbb tu early pregnancy jgn cerita dkt org. normal lah early pregnancy scan tak nampak sebab usia kandungan tu boleh lari disebabkan proses persenyawaan pd hari subur tersasar dari tarikh jangka.

Saya pn x brni nk ckp jg psl kepercayaan setiap org ni, tp bagi sy 8w scan xnmpk janin jrg jg berlaku kat ibu2 klu 5-6w xnmpk janin xheran la dan masih normal. Tp awk yakin je, mgkn persenyawaan lmbt terjadi sbb tu kandungan awk biarpn dah 8w masih x nmpk janin.. Susah jg nak menolak klu belah mentua yg jenis bgni, doa baik2 je semoga kandungan dilindungi Allah spnjg berubat tu.. Jgn sja awk disuruh minum benda yg bukan2 nt.. Semoga urusan awk dipermudahkan..

2y trước

Yaa sama mcm sy kedua dua anak 8week dh nmpak..anak ketiga 11week baru nmpak baby. Sebelum tu duk risau sbb doc ckp nmpak kantung saja...rupanya adaa je si baby tu.

aish. .. jangan sis . mmg normal kalau xnampak lagi .. tggu 12mggu in shaa allah mmg akan nampak heartbeat apa smua. rsau kang pegi brubat, jdi lain pulak. sbb usia kandungan masih awal. mmg x dnafikan ada ja fam mcm tu. saya pon ada juga fam mcm tu, tpi bila diorg nak msuk cmpur ke apa, saya stick dgn kputusan sya. xnak melibtkan hal hak mistik ni. kalau trdesak sgt, sya akan tgok dlu org yg nak brubat tu mcm mna. kalau xyakin mmg sya xpgi.

2y trước

Kann..sy rase normal je..skrg ni dorg suh cuci..sy nk smpan smpai next scan...ari2 duk pjuk sy ikut ckp dorg..